Efter mässlingsutbrottet – sjukvården tillbaka till normalläge

1:56 min

Den första krisen efter det stora mässlingsutbrottet i Göteborg är över och nu tas grindvakterna bort utanför akutmottagningar och vårdcentraler.

– Vi har inte haft något fall på väldigt länge och nu har vi avvecklat vår sjuksköterska som stod på utsidan och mötte patienterna så det är mer återgång till normalläge, säger Christer Andersson är läkare och chef för vårdcentralen i Bergsjön.

Det är mycket folk i väntrummet på vårdcentralen i Bergsjön. Det var här det första fallet av mässling upptäcktes i början av december då en person på besök i Sverige sökte vård.

För att hindra att fler sjuka spred smitta i väntrummen placerades personal som mötte patienterna på utsidan av akutmottagningar och vårdcentraler. Totalt 28 personer smittades. Ett relativ stort utbrott med svenska mått.

Smittan spreds bland annat på grund av den grupp vuxna som finns i Sverige som har ett oklart skydd. Det handlar om nyanlända som inte hunnit få vaccin och vuxna födda i Sverige mellan 1960 och 1980 då mässlingsvaccinet infördes i det allmänna vaccinationsprogrammet för barn. Nu föreslår Folkhälsomyndigheten ett vuxenvaccinationsprogram för att förhindra fler utbrott.

– Med ett vuxenvaccinationsprogram skulle det bli mer systematik, att man får frågan, att man tänker till och tar de kompletterande doserna om det behövs, säger Ann Lindstrand, chef på enheten för vaccinationsprogram på Folkhälsomyndigheten.

Nu har det gått 18 dagar sen det senaste sjukdomsfallet och den första krisen anses vara över. För att få stopp på smittspridningen beslöt Västra Götalandsregionen att erbjuda alla vuxna gratis vaccin.

Från att mässlingen tidigare var en ickefråga både bland patienter och sjukvårdspersonal så frågar allt fler efter vaccin.

– Det finns ett ökat intresse, innan mässlingsutbrottet så var det ingen som frågade efter vaccin men nu har vi under januari vaccinerat 109 personer mot mässling, säger Christer Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista