Hand drar i rep som går till en klocka.
Börsen föll rejält. Bildmontage. Foto: Johan Hallnäs/TT

Största börstappet sedan brexit

Martin Guri: Det är en smitta från den amerikanska aktiemarknaden
1:13 min

En släng av börsfrossa drabbade Stockholmsbörsen på måndagen och det breda OMXS-indexet backade 2,6 procent. Det är den största nedgången en enskild börsdag sedan brexitomröstningen i juni 2016.

Börsfrossan började i USA i fredags med en kraftig nedgång efter oväntat höga lönesiffror, ett tecken som tolkas som att inflationen kan vara på väg upp snabbare än väntat.

Sedan följde Asienbörserna med och därefter även Europabörserna. Martin Guri, analytiker på Nordea, menar att det hela i grunden beror på den amerikanska aktiemarknaden.

– Det är en smitta från den amerikanska aktiemarknaden, den amerikanska börsen har gått upp jättestarkt. Räntorna började stiga, det kom stark arbetsmarknadsstatistik från USA som pekade på att lönerna steg upp lite mer än vad man trodde, och det här blev då den här droppen, säger han.

Förklaringen till börsfallen är enligt många analytiker en rädsla för inflation, och även en risk för att världens centralbanker kommer att höja räntorna tidigare än vad man har trott. Martin Guri förklarar att en osäker amerikansk aktiemarknad påverkar Sverige.

– Hela globala finansmarknaden, både räntemarknaden och aktiemarknaden hänger ihop som ett stort spindelnät. Rycker man lite i ena änden så skakar det till i andra.

Martin Guri tror att vi står inför en skakig period framöver, men han anser inte att det finns anledning att oroa sig.

– Nej, vi har tittat på det här och känner igen mönstret från många år i finansmarknaden, och så här har vi det många gånger om året. Så jag tycker man ska sitta lugnt i båten och faktiskt bara se tiden an.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".