Billig sjukvård räddar orangutanger på Borneo

2:07 min

I ett naturreservat har antalet illegala skogshuggare minskat med 90 procent efter att de fått kraftiga rabatter på vårdräkningen mot att sluta hugga skog.

Orangutangen som art är akut utrotningshotad och på den Indoneska delen av västra Borneo i Gunung Palungs naturreservat finns minst tio procent av jordens sista orangutanger. Men ett projekt som nu pågått i tio år för att stoppa den illegala skogsavverkningen från bybor i området har hittat en effektiv metod. 
 
Byborna själva ville lära sig ekologisk odling istället för svedjebruk och dessutom få tillgång till bra billig sjukvård så att de inte tvingades hugga ned värdefulla 70 meter höga regnskogsträd för att ha råd med dyra vårdräkningar när någon blir sjuk.
 
Den indonesiska hjälporganisationen ASRI har därför tillsammans med sin amerikanska systerorganisation byggt ett sjukhus intill naturreservatet. Byar där alla slutat hugga ned skyddad regnskog får 70 procent rabatt på vården. Dessutom har man köpt upp skogshuggarnas motorsågar och hjälpt dem hitta andra jobb, som effektivare jordbruk, djuruppfödning, driva kafé eller biltvätt.

I en undersökning före projektet drog igång som jämför med situationen efter fem och tio år så har antalet illegala skogshuggare bland byborna nu minskat med mer än 90 procent (från 1 450 st till ca 100 st år 2018) och samtidigt har barnadödligheten tack vare god mödravård gått ned med 70 procent (3,4 dödsfall per 100 hushåll till 1,1). Även andelen sjuka i hosta, feber eller diarré har minskat kraftigt (med 16-19 procentenheter). 

– Framgångsmetoden att stoppa skogskövling genom att erbjuda bra och billig vård ska nu spridas till andra naturreservat på Borneo och även till Madagaskar och Filippinerna, säger Monica Nirmala som är chef för ASRI (förkortning för Alam Sehat Lestari "frisk natur för evigt").

Ett längre reportage om hur orangutanger räddas med hjälp av bra billig sjukvård här kan du höra i Vetenskapsradion Klotet idag kl 14.03 i P1.