isoleringscell
Nora Pikacs har blivit isolerad flera gånger på statliga ungdomshem.

Regeringen vill korta tiden som barn får sitta isolerade

Vikarierande BO hade helst velat se ett förbud
1:05 min

Nio år efter krav på en lagändring föreslår nu regeringen att tiden som barn och unga får vara avskilda kortas från max 24 till 4 timmar.

Isoleringen, eller "avskiljningen" är ett kalt litet rum med bara en galonmadrass på golvet. Här kan barn så unga som 9-10 år gamla bli inlåsta. Enligt lagen bara när de till exempel är så våldsamma att alla andra alternativ är uttömda.

– När man mådde så där hemskt och egentligen bara ville ha en kram och medlidande så blev man inkastad i ett rum med fyra hörn och en madrass. Man bara grät, slog i väggar och fick panik. Allting eskalerade där inne. Det var bara hemskt, säger Nora Pikacs som blivit isolerad flera gånger på statliga ungdomshem.

2009 avslöjade Ekot hur isoleringen på statens ungdomshem användes på felaktiga grunder, som bestraffning och ibland under längre tid än vad som är tillåtet.

Vi berättade också om att barn och unga nekats att vistas utomhus under långa perioder, flera veckor i sträck. Att jämföra med vuxna fångar eller häktade som har rätt till minst en timmes utevistelse per dag.

Avslöjandena ledde till att Barnombudsmannen krävde en lagändring och Statens institutionsstyrelse, som driver ungdomshemmen, föreslog att den maximala isoleringstiden skulle kortas.

Sedan dess har frågan utretts och nu föreslår regeringen att lagen ändras, att tiden barn och unga får vara avskilda, kortas från max 24 till 4 timmar. Och att det införs lagstadgad rätt till daglig utevistelse på ungdomshemmen.

Den utredning som legat till grund för lagändringen, föreslog att isoleringstiden skulle kortas ännu mer, till en timme som kan förlängas med max en timme till. Men regeringen vill alltså inte gå så långt. Det är synd tycker den vikarierade barnombudsmannen, Anna Karin Hildingson Boqvist. Hon vill se ett totalförbud mot isolering på ungdomshemmen.

– Nu landar man inte på det förslag som LVU-utredningen gjorde som handlade om 1+1 timme. Det hade varit ett bättre alternativ, även om vi vill se ett förbud. 

– Så länge isolering eller "avskiljning" finns som en åtgärd så kommer den att användas och då finns det en risk att den används på fel sätt. Att den används som en bestraffning, säger Anna Karin Hildingson Boqvist, vikarierande barnombudsman.

Relaterat

Mer om Unga i isoleringsceller

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".