Valsedlar och EU-flaggor.
Förslaget avslogs med röstsiffrorna 378 mot och bara 271 för. Foto: TT

Rungande nej till transnationella listor i EU-valet

Cecilia Wikström (L): Jag är jättebesviken
1:49 min

Det blev ett rungande nej i EU-paralmentet till så kallade transnationella vallistor inför EU-valet nästa år. Det betyder att de nationella valsedlarna blir kvar.

En som är lättad är Miljöpartiets EU-parlamentariker Max Andersson.

– Jag hade väntat mig att det skulle vara en mycket jämnare omröstning än vad det blev, så jag är positivt överraskad, säger Max Andersson.

Förslaget avslogs med röstsiffrorna 378 mot och bara 271 för, och det var framför allt de konservativa, EU-kritikerna och den yttersta vänstern som röstade mot.

Enligt förslaget så skulle väljarna i nästa års EU-val fått rösta på två valsedlar, en nationell och en europeisk. En del av de 73 platser som blir tomma när britterna lämnar EU nästa år skulle tillsättas via transeuropeiska listor, där kandidaterna skulle utses av de europeiska partierna, till exempel  europeiska socialdemokraterna, eller de europeiska kristdemokraterna.

Men Max Andersson menar att det här skulle göra EU ännu mera toppstyrt.

– De skulle ha flyttat makten från väljarna till Europapartier, och det skulle ha ökat avståndet mellan väljare och valda, säger Max Andersson.

Av de svenska ledamöterna är det bara Liberalerna som är positiva till transeuropeiska valsedlar.

– Jag är jättebesviken. Jag tror att det hade ökat intresset för EU. Jag är absolut säker på att det hade varit väldigt bra. Det kommer ju aldrig tillbaka ett sånt här tillfälle någon mer gång, säger Cecilia Wikström, Europaparlamentariker för Liberalerna.
 
Däremot enades EU-parlamentet om att omfördela en del av de 73 brittiska platserna till länder som är underrepresenterade och Sverige får nu ytterligare ett mandat, total 21 ledamöter.

De svenska socialdemokraterna hade velat gå ännu längre och helt enkelt dra in de 73 brittiska platserna nästa år. 

– När vi nu blir färre i EU-parlamentet på grund av att britterna lämnar, då är ju det ett utmärkt sätt att spara pengar, minska EU:s budget, säger Marita Ulvskog, gruppledare för Socialdemokraterna i EU-parlamentet.

Mer om EU

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".