Liberalernas Cecilia Wikström.
Liberalernas Cecilia Wikström. Foto: Marcus Ericsson/TT och Fredrik Persson/TT.

EU-parlamentet röstar om sommartiden

"Fler och fler människor bokstavligen lider"
4:44 min

En ovanligt het fråga har debatterats intensivt i EU den senaste tiden och engagerat folk i flera länder. Saken gäller omställningen mellan sommar- och vintertid.

EU-parlamentarikerna ska på torsdagen rösta om tidsomställningen ska utredas av kommissionen. Vissa länder vill helt skrota sommartid, bland dem finns Finland, Nederländerna och Tyskland. Den svenska regeringen ställer sig försiktigt positiv till att strunta i att ställa om klockan till sommartid.

EU-parlamentariker Cecilia Wikström (L) är ordförande i utskottet som allmänheten kan skicka sina åsikter till. Hon beskriver intresset för frågan som "överväldigande stort".

– Kanske är det för att det är en liten fråga i jämförelse med stora frågor som långtidsbudgeten, men det är varje människa som måste vänja sig vid att vakna tidigare eller senare. Så det är en fråga som berör alla. Det flödar in mejl till min vanliga inkorg och till utskottet har det kommit ungefär 100 mejl. Ett av dem, från Nederländerna, bär 40 000 namnunderskrifter, säger EU-parlamentariker Cecilia Wikström.

Anledningen till att sommartid infördes var, enligt Cecilia Wikström, att spara pengar och energi. Men besparingarna har inte handlat om några större summor.

– Istället är det då fler och fler människor som bokstavligen lider, både när man skruvar fram klockan och när man drar tillbaka klockan. De här personerna har problem med fysiologin och hela kroppen, säger hon.

Sommartiden väcker starka känslor hos vissa, medan andra kanske inte bryr sig alls. Vissa kan tycka att sommartiden är ett vårtecken: att ställa om klockan blir en markör för den nya årstiden. Samtidigt finns det kritiker som för en helt annan typ av argumentation, nämligen de som anser att EU-kommissionen och parlamentet har betydligt viktigare frågor att ägna sig åt.

– Jag håller med. Jag håller själv på med väldigt jobbiga lagförslag och samordnar allt lagstiftningsarbete. Och långtidsbudgeten är ett jättejättejobb, säger Cecilia Wikström.

Om parlamentet röstar för en utredning av tidsomställningen ska kommissionen titta närmre på frågan, vilket kan ta några månader enligt Cecilia Wikström. Därefter kan ett förslag presenteras.

EU-kommissionen är öppen för att se över reglerna om tidsomställningen.

– Jag är redo att ta den här frågan vidare, sa EU-kommissionären Violeta Bulc i dag under debatten i EU-parlamentet.

Samtidigt påpekade hon att det är oklart om en permanent vinter- eller sommartid verkligen skulle ha en positiv effekt för den biologiska klockan.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".