Amelie Pettersson är operatör på SL:s trygghetscentral, och en av de som nu utbildats av polisen om hur man ska agera vid ett terrordåd.
Amelie Pettersson är operatör på SL:s trygghetscentral, och en av de som nu utbildats av polisen om hur man ska agera vid ett terrordåd. Foto: Henrika Åkerman/SR.

Ordningsvakter utbildas om terrorattentat

"Ordningsvakterna är ofta först på plats"
2:20 min

Efter terrordådet på Drottninggatan i april ska alla ordningsvakter som arbetar för Storstockholms lokaltrafik få mer utbildning om hur de ska agera vid ett terrordåd.

Det gäller till exempel om de ordningsvakter som arbetar i tunnelbanan. 

– Tunnelbanan är ju en plats där man skulle kunna tänka sig att något sånt här skulle kunna hända, säger Tomas Koppelman Hellgren som håller i utbildningen vid Stockholmspolisen.

– Ordningsvakterna är många och de är ofta först på plats, de behöver stärkas i sin roll att hantera det här, och veta hur de ska agera, veta vad de kan förvänta sig att polisen gör när vi kommer, sätta igång att göra en massa åtgärder tills vi kommer, säger Tomas Koppelman Hellgren.

– Det såg vi ju på Drottninggatan där, ordningsvakterna gjorde ju ett fantastiskt jobb innan polisen anlände.

Det är Storstockholms lokaltrafik som efter terrordådet på Drottninggatan i april förra året beslutat att alla deras 350 ordningsvakter som arbetar i kollektivtrafiken ska få mer utbildning om hur de ska agera vid ett terrordåd.

Runt 250 har redan fått utbildning av Tomas Koppelman Hellgren vid Stockholmspolisen.

Enligt Tomas Koppelman Hellgren är det ungefär motsvarande utbildning som den som ordningspoliserna i Stockholm får.

Bland annat diskuterars olika scenarion, till exempel om en attentatsman är beväpnad med kniv.

– Knivattacker har ju varit ganska vanligt på senare tid, så det är inte alls osannolikt att det skulle kunna inträffa,  och det är just ett av de scenarion vi har tränat med ordningsvakterna, säger Tomas Koppelman Hellgren.

Under terrordådet hjälpte SL:s ordningsvakter bland annat polisen att spärra av den station där den misstänkte gärningsmannen försvann, och därefter hela centralstationen.

Även de operatörer som arbetar på SL:s trygghetscentral, som är med och styr ordningsvakternas arbete, kommer gå samma utbildning.

En av dem som redan gått utbildningen är operatören Amelie Pettersson, och hon tror att det här kan leda till ett ännu bättre samarbete med polisen. Erfarenheterna från 7 april visar är att det är viktigt, säger hon.

– De behövde alla resurser vi har. Vi fick ju hjälpa till överallt där vi kunde, så att poliserna som är på plats är ju de som styr och förfogar ut ordningsvakterna där, och säger vad de ska göra, säger Amelie Pettersson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".