Norra tornen på Torsgatan i Stockholm.
1 av 2
Lyxlägenhetsprojektet Norra tornen på Torsgatan i Stockholm. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Oscar Engelbert, Vd Oscar Properties
2 av 2
Oscar Engelbert, Vd Oscar Properties Foto: Sören Granath

Prisfall slår mot lyxlägenheter

"Medierna bidrar till oron på bostadsmarknaden"
1:55 min

I dag presenterar bostadsutvecklingsbolaget Oscar Properties sitt resultat för fjolårets fjärde kvartal. Det sker i en tid när det är kris för bolag som riktar in sig på lyxlägenheter.

Oscar Engelbert, bolagets vd och huvudägare, säger att han inte är orolig för egen del, men att det nog väntar kärvare tider för branschen.

– Vi går från en feberhet marknad till en mera normaliserad marknad, vilket jag tycker är sunt, säger Oscar Engelbert.

– Det är ett viktigt köp för alla och man ska kunna ta god tid på sig. Och det är det vi ser hos kunderna i dag. Och det tycker vi i grund och botten är sunt.

Oscar Properties har blivit något av symbolen för de bostadsutvecklare som under senare år satsat stort på exklusiva bostäder i topplägen för kapitalstarka kunder, till exempel det uppmärksammade lyxlägenhetsprojektet Norra tornen i Stockholm.

Men efter många års prisuppgångar har priserna fallit och det har slagit hårt mot branschen, där flera bolag nu är skadeskjutna av fallande aktiekurser, finansiella problem och projekt som lagts i malpåse.

Oscar Engelbert tror att det väntar kärvare tider för en del bolag.

– Jag tror det kommer att vara färre produktionsstarter i branschen, därför att det är många som inte får ihop finansiering för att kunna starta produktioner.

– Vi står på en stabil grund, vi har sålt nio av tio lägenheter. Vi har väldigt många lägenheter som färdigställs under det här året, säger Oscar Properties vd.

– Men det finns säkert en del som kommer att stöta på en del problem.  Jag ska inte spekulera för mycket i vilka det skulle kunna tänkas vara.

Hur sannolikt är det att någon går i konkurs?

– Det kan jag inte svara på, säger Oscar Engelbert.

Många pekar på att bostadsutvecklarna har varit alltför optimistiska, betalat för mycket för marken i upptrissade upphandlingar och att marknaden nu är mättad på lyxlägenheter.

Oscar Engelbert tror fortfarande att det finns ganska gott om köpare till dyra objekt, men att oron som speglas i medierna spelar en viss roll för att marknaden nu är mera avvaktande.

– Den psykologiska effekten när kunderna känner sig osäkra på framtiden är det som har störst betydelse för deras köp.

– Och det är klart att när det skrivs i medier varje dag om att bostadsmarknaden ska ned så skapar det oro hos köparna.

– Sedan kan jag inte påvisa att det är medias fel att priserna gått ned, men det är klart att det här betydelse, säger Oscar Engelbert.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".