Fredrik Federley (C) är nöjd med beslutetmedan Christofer Fjellner (M) tycker att det är tramsigt.
Fredrik Federley (C) är nöjd med beslutetmedan Christofer Fjellner (M) tycker att det är tramsigt. Foto: TT.

Klart: EU-parlamentet vill utreda sommartid

Fjellner (M): Jag tycker att det här är trams
1:29 min

EU-parlamentet uppmanade i dag EU-kommissionen att utreda frågan om en övergång till sommartid året runt.

– Det är en klar signal från parlamentet att vi vill se över detta och att nu finns frågan på agendan, säger Fredrik Federley som är EU-parlamentariker för Centerpartiet.

EU-parlamentet röstade med röstsiffrorna 384 för och 153 mot att uppmana EU-kommissionen att göra en grundlig översyn av EU:s direktiv om sommartid.

Centerpartisten Fredrik Federley var en av 80 ledamöter som i höstas skrev under ett upprop i EU-parlamentet om att skrota tidomställningen mellan vinter- och sommartid två gånger per år. 

I dag debatterades frågan i EU-parlamentet i Strasbourg. Och den ansvarige kommissionären Violeta Bulc sa då att hon är öppen för att se över lagstiftningen.

Enligt det ursprungliga förslaget till resolution skulle EU-parlamentet kräva att EU-kommissionen genast föreslår en lagändring, men kompromissen blev istället att frågan först ska utredas.

Moderaten Christofer Fjellner stödde kompromissförslaget men tycker egentligen inte att det här är en fråga som EU-parlamentet bör ägna tid åt.

– Jag tycker att det här egentligen är trams. Europa och världen brinner och då ägnar vi tid åt att debattera och rösta om huruvida vi ska avskaffa sommartiden. Jag tycker egentligen att hela övningen är ganska fånig, säger Christofer Fjellner.

Men det är ju en stor fråga i många länder?

– Det kan vara så att man är väldigt engagerad i den här frågan i några länder, men vi får väl ha en rejäl diskussion i Sverige om huruvida vi tycker att det är viktigt eller inte. Själv tycker jag att det finns viktigare saker att fokusera på, säger Christofer Fjellner.

Men Centerpartisten Fredrik Federley håller inte med.

– Att säga att en fråga som står på dagordningen är löjlig det är ju märkligt, med tanke på den starka debatten i Finland, i Estland, i Polen och så vidare. Den här frågan är nog större än vad vi har uppskattat, säger Fredrik Federley.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".