OS 2014 Charlotte Kalla spurtar in i mål. Foto: TOBIAS RÖSTLUND / TT
Innan Charlotte Kalla och alla de andra börjar tävla om medaljerna ska vinter-OS högtidligt invigas inför 35 000 åskådare. Bilden från vinter-OS 2014. Foto: Tobias Röstlund/TT.

Hemlighetsmakeri inför OS-invigningen

Stort fokus på USA och Nordkorea
1:03 min

Vid lunchtid är det dags för den stora invigningen av vinter-OS i Pyeongchang, Sydkorea. Det blir som vanligt högtidligheter och uppträdanden på temat fred, men på grund av det politiska läget kommer fokus också att finnas på åskådarna, rapporterar vår utsände.

Sällan har en OS-invigning på förhand fått sådan uppmärksamhet på grund av vilka som kommer att sitta på Olympiastadion här i Pyeongchang, och var de kommer att sitta.

Det är också gott om spekulationer kring reaktionerna från de omkring 35 000 åskådarna på läktarna.

När det gäller det senare handlar det naturligtvis om att de nord- och sydkoreanska OS-deltagarna ska vandra in tillsammans under en gemensam neutral koreansk flagga, något som väckt starka, och mycket blandade, känslor här i Sydkorea.

– Jag tycker att det är ett bra sätt att visa att våra länder närmar sig varandra och kan samarbeta, säger Pyeongchangbon Hye Min Jeong.

Andra är inte lika positiva, utan menar att Sydkorea på det här sättet hjälper den nordkoreanska regimen in på världsarenan igen.

De anser att det vore bättre att fortsätta isolera ett land som bryter mot de mänskliga rättigheterna och dessutom utvecklar kärnvapen.

Det är ju inte första gången de två nationerna marscherar in tillsammans vid en OS-invigning, men det har inte tidigare skett i ett så laddat politiskt läge.

Den här gången sker det dessutom inför ett stort antal världsledare. Fokus kommer främst vara på USA:s vicepresident Mike Pence, och på den nordkoreanska delegationen, där bland andra Kim Jong Uns syster Kim Yo Jong ingår.

Enligt uppgift har arrangören haft problem med hur de olika ledarna ska placeras för att undvika oönskade kontakter.

Vad gäller själva invigningshowen, som planerats i flera år, så hålls det mesta hemligt in i det sista.

Känt är att temat för invigningen är fred. Det noteras lite extra eftersom de två koreanska staterna tekniskt sett fortfarande befinner sig i krig med varandra eftersom något fredsavtal inte skrevs under efter Koreakrigets slut på 1950-talet.

De invigningsansvariga säger att programmet för öppningsceremonin endast ändrats i mindre detaljer efter att det bara för en månad sedan stod klart att Nordkorea skulle delta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".