När Lega Nords partiledare Matteo Salvini besökte Macarenas grannstad Camorino möttes han av demonstranter.
1 av 3
När Lega Nords partiledare Matteo Salvini besökte Macarenas grannstad Camorino möttes han av demonstranter. Foto: Margareta Svensson/Sveriges Radio.
När Lega Nords partiledare Matteo Salvini besökte Macarenas grannstad Camorino möttes han av demonstranter.
3 av 3
Ett stort antal kravallutrustad poliser var beredda att stoppa en demonstration av extremhögern i Macerata på torsdagskvällen. Foto: Margareta Svensson/Sveriges Radio.

Ordkriget om migrationen hårdnar efter dådet i Italien

Gärningsmannen hade ett förflutet i Lega Nord
2:15 min

I Italien pågår ett ordkrig mellan höger och vänsterpartier om migrationsfrågan. Frågan är aktuell inför valet 4 mars och har blivit ännu mera omdebatterad efter de dramatiska händelserna i den lilla staden Macerata, där en tidigare kandidat för Lega Nord sköt mot svarta personer.

I Macerata i nordöstra Italien sköt en ensam gärningsman förra helgen mot personer med afrikanskt utseende, varav sex av dem fick föras till sjukhus. Mannen har själv sagt att hans dåd var rasistiskt motiverat.

I går besökte Lega Nords partiledare Matteo Salvini regionen, men han kom inte till Macerata.

– Jag är varken här för att prata om dispyter eller om fascismens förmodade återkomst, sa Matteo Salvini när han besökte den jordbävningsdrabbade kommunen Camorino, en mil utanför Macerata, där han möttes av demonstranter.

Gärningsmannen bakom skottdådet hade ett förflutet i Salvinis parti Lega Nord, och på Ekots fråga om hur han ser på dådet, svarar Matteo Salvini att man inte löser problem genom att slå, hota, förolämpa eller skjuta. 

– De problem som finns, ska lösas genom bättre kontroll av gränserna och genom att utvisa fler av dem som är i landet illegalt, la Salvini till.

Justitieminister Andrea Orlando från styrande centervänsterpartiet Partito Democratico är den ende regeringsrepresentant som har besökt Macerata efter skottdåden.

– Det är oacceptabelt av högerpartierna att efter en tragisk händelse dra slutsatsen att en migrant är detsamma som en kriminell, säger han i en intervju i Radio Capital.

Andrea Orlando försvarar beslutet att varken ge fascister eller antifascister demonstrationstillstånd i Macerata, på grund av risken för sammandrabbningar.

Ändå fanns både antifascister och fascister på plats igår kväll. Kravallutrustad polis använde sköldar, batonger och rökgranater för att mota ut ett 40-tal anhängare av det fascistiska partiet Forza Nuova.

Anhängarna ropade slagord och gjorde fascisthälsningar, 15 av dem förhördes sedan av polis.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".