Amerikanska senaten
Foto: Mark Wilson/TT.

Budget godkänns senaten – efter oväntat stopp

Den amerikanska senaten har just godkänt en tvåårsbudget för USA. Tidigare blev omröstningen uppskjuten och det ledde till att delar av statsapparaten skulle behöva stängas.

Budgeten skickas nu vidare till representanthuset i kongressen och där är utsikterna mycket mer osäkra för att den kommer att godkännas.

Omröstningen i senaten skulle ha skett under den amerikanska eftermiddagen, men försenades genom en sällsynt protest till långt in på den amerikanska natten.

Det är den republikanske senatorn Rand Paul som genom de många, snåriga reglerna i senaten lyckades förhindra omröstningen.

Enligt Paul innebär budgetuppgörelsen en alldeles för stor ökning av USA:s budgetunderskott.

Rand Paul kunde bara stoppa omröstningen tillfälligt. Kompromissen om budgeten, som godkänts av de båda partiernas gruppledare i senaten, fick nu alltså tillräckligt stöd och kommer skickas vidare till representanthuset.

Där är förslagets öde desto svårare att sia om.

Flera republikaner i representanthuset har sedan tidigare sagt att man kommer att motsätta sig överenskommelsen, många av dem håller med senatorn Rand Paul och kritiserar ett ökat budgetunderskott.

För att kompromissen ska kunna passera representanthuset behöver den förmodligen stöd av flera demokratiska kongressledamöter.

Demokraterna pressas å sin sida av väljargrupper till vänster, som är besvikna på att det inte finns ett enda ord om nya lagar för att skydda invandrare i kompromissen.

Det som ändå tyder på att tillräckligt med demokrater kan komma att stödja uppgörelsen är att partiet fått igenom flera av sina andra politiska mål i uppgörelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".