Stockholmsbörsen
Foto: Stina Stjernkvist/TT

Stockholmsbörsen något nedåt vid öppnandet

"Troligen inte början på en lågkonjunktur"
1:54 min

Det har varit oroliga börsdagar runt om i världen med stora börsfall i USA igår, och Asien på fredagsmorgonen.

Börsraset skrämmer dem som tror på en bred ekonomisk nedgång, säger Linda Lyth, investeringsstrateg på Söderberg och partners. Men det är troligen i onödan.

– Ja, en rekyl, alltså att börsen helt enkelt går ner lite när den gått upp länge, tror Linda Lyth, troligen inte början på en lågkonjunktur.

Många börser har tappat mycket den senaste veckan. Snöbollen kom i rullning efter en rapport om att amerikanska löneökningar var lite större än väntat.

– Löneökning betyder prishöjningar, det vill säga inflation, som leder till räntehöjningar och det betyder ett helt nytt landskap för börsproffsen. Plötsligt börjar det finnas annat än aktier att lägga pengarna på, nämligen räntebärande papper. Och då kan det vara dags att hämta hem pengar man tjänat på aktier.

Robothandeln, med många blixtsnabba, automatiska säljbeslut, har spätt på raset.

– Stockholmsbörsen faller lite mindre än andra börser, men det beror på att den inte gått upp lika mycket som till exempel den amerikanska. Fallhöjden är lägre, säger Maria Landeborn, sparekonom på Skandia.

Så är festen över nu? Börsen har ju gått upp i grova drag sedan 2012. 
– Man kan ta det lugnt med det långsiktiga sparandet, säger Maria Landeborn.

– Rörelserna på Stockholmsbörsen nu på morgonen är inte lika häftiga som i New York i går, säger Ekonomiekots Kristian Åström på fredagsmorgonen.

Den lugna utvecklingen i Stockholm kommer efter ett fall med 4 procent på börsen i New York i går kväll. Asienbörserna föll på bred front under fredagen. Börsen i Hongkong, till exempel, gick tillbaka med drygt 3 procent på fredagen. Shanghai föll drygt 4 procent.

– Stockholmsbörsen reagerar här nu på morgonen, men inte lika häftigt. Den ligger på minus 0,3. Den tyska börsen är till och med lite lite på plus, så det är inte samma reaktioner här i Europa, säger Kristian Åström.

– Den ryska börsen som är lite annorlunda till karaktären eftersom det är mycket oljebolag, har gått ner 1,2 procent. Så det är inte samma reaktioner här.

Hur ska man tolka det?

Dels hade vi nedgångar i går, dels är den amerikanska börsen högre värderad än den svenska enligt amerikanska analytiker. Sen har ju börserna den här veckan pendlat väldigt mycket, det är en mycket stor så kallad volatilitet, och väldigt osäkert. Vi vet inte vad som händer, säger Kristian Åström.

I Stockholm har lyxbostadsutvecklaren Oscar Properties rasat på börsen. Bolaget rapporterar att man bara har sålt 16 bostäder på ett kvartal.

Fingerprint spår ännu sämre försäljning framöver men aktien har inte rasat på börsen. Uppenbarligen var förväntningarna lågt ställda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".