Egypten
1 av 2
Tamer al-Rifai, talesperson för egyptiska försvaret, meddelade att man inlett en offensiv i området. Foto: AFP/EGYPTIAN DEFENCE MINISTRY
Sveriges Radios korrespondenter 2017 Johan Mathias Sommarström (Istanbul) Ekot Sveriges Radio
2 av 2
Sveriges Radios korrespondenter 2017 Johan Mathias Sommarström (Istanbul) Ekot Sveriges Radio Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Egyptisk militär har inlett stor antiterror-offensiv

Egyptisk polis har satts i beredskapsläge över hela landet
1:27 min

I Egypten har militären inlett en omfattande antiterror-offensiv i Nildeltat och norra Sinaihalvön.

Enligt myndigheterna är målet att ta kontroll över områden som plågats av terrorister och banditgäng. 

Lokala banditgäng och jihadister, stammar som i generationer livnärt sig på smuggling och svarta affärer. Attacker mot militärer, poliser och andra säkerhetsstyrkor och attacker mot obeväpnade civila. Som när en sufisk moské attackerades förra året och över 300 människor dödades.

Attackerna i Egypten har ökat kraftigt sedan den folkvalde islamistiske presidenten Mohammed Morsi tvingades bort från makten av militären 2013. De flesta dåd och attacker har skett på norra Sinaihalvön men också i bland annat Kairo har sprängdåd och attacker skett.

De egyptiska säkerhetsstyrkorna inledde i dag en omfattande offensiv för att få bukt med terrorgruppen IS på norra Sinaihalvön men också med smuggel- och banditgäng i Nildeltat och längs den långa svårbevakade ökengränsen mot Libyen.

Egyptisk polis har satts i beredskapsläge över hela landet, under morgonen har explosioner från bomber hörts från norra Sinai, men inga journalister finns på plats och det är svårt att veta vad som sker.

När IS attackerade en moské förra året lovade president al-Sisi att återställa ordningen och säkerheten på halvön inom tre månader. Dagens offensiv tycks vara den mest omfattande hittills men lär bli svår då terrorgrupper och banditgäng är hemmastadda i området och kan de vidsträckta ökenområdena bättre än den attackerande militären.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".