Kapitolium.
Foto: Zach Gibson/TT.

Kongressen i USA röstar igenom budgeten

Stora satsningar på militären
1:20 min

I USA har kongressen godkänt budgeten. I flera timmar var statsapparaten nedstängd under fredagen, men efter att demokrater och republikaner enades, återstår för Donald Trump att skriva under överenskommelsen.

Efter utdragna förhandlingar i senaten och representanthuset har nu en budget röstats igenom, som innebär fortsatt finansiering av statsapparaten till den 23 mars. Överenskommelsen som nåtts innebär bland annat satsningar på militären, och katastrofhjälp till flera amerikanska delstater.

De federala utgifterna ökar med flera hundra miljarder dollar de kommande två åren, men innebär också att USA behöver låna stora summor för att finansiera satsningarna.

Det här har flera kongressledamöter motsatt sig, vilket var skälet till att den förra budgeten löpte ut tidigt under fredagen – utan att kongressen lyckades enas om någon ny i tid.

Av den anledningen var den amerikanska statsapparaten i brist på finansiering nedstängd i flera timmar, även om det inte hann få några stora konsekvenser i praktiken eftersom det skedde under natten i USA.

Nu återstår för president Trump att skriva under överenskommelsen, något han lovat att göra. I kongressen väntas nu fortsatt hårda förhandlingar om migrationen. Där finns många svåra frågor att lösa, bland annat hur det ska bli med de hundratusentals barn till illegala migranter som nu riskerar att utvisas från USA.

Demokraterna vill hitta en mer permanent lösning för dessa unga, och har använt just budgeten för att sätta press på Vita huset att samarbeta i frågan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".