Sjöstedt
Foto: Henrik Montgomery/TT

"Våra huvudmotståndare i valet är högern"

Jonas Sjöstedt: S vill inte bedriva politik som ökar jämlikheten
1:39 min

I sitt tal på kongressen i Karlstad talade Jonas Sjöstedt om Socialdemokraterna glidning mot mitten men pekade ut de borgerliga och SD som huvudmotståndare i valrörelsen.

– Den ekonomiska politiken har gång på gång riggats för de rikaste. Den som har råd att riva ut sitt nästan nya kök får skattesubventioner för att göra det, ovanpå får de dessutom obegränsade ränteavdrag för själva huset och så rutbidraget för att låta någon annan städa alla rummen, säger Jonas Sjöstedt.

– Högerregeringar har velat ha det så och det är inte så förvånande, det sorgliga är att Socialdemokraterna numera också vill ha det så.
 
Socialdemokraterna har tappat gnistan menar Jonas Sjöstedt, som beskrev hur ett nytt politiskt fält tar form. Att socialdemokrater och moderater verkar överens om att göra om att göra valrörelsen till ett bingospel där man tävlar om att ta till hårdare tag.

– I det spelet är Jimmie Åkesson den som får ropa bingo. Stefan Löfven säger öppet att Socialdemokraterna är ett mittenparti. Vi kan inte längre lita på att de ska göra jobbet. Det här ställer nya krav på oss, vi måste växa och bli fler, säger Jonas Sjöstedt.
 
Även om Socialdemokaterna fick sig en rejäl känga så underströk Sjöstedt att det är de borgerliga partierna och Sverigedemokraterna som är partiets huvudmotståndare:

– Våra huvudmotståndare i valet är högern; de borgerliga partierna och Sverigedemokraterna, låt det inte vara någon tvekan om det. Vänsterpartiet är det enda partiet som står upp mot deras giftiga cocktail av högerpolitik och rasism, säger Jonas Sjöstedt.
 
Han tog också upp flera exempel på reformer och förslag som Vänsterpartiet drivit igenom lokalt och på riksdagsnivå, som till exempel gratis medicin till barn.

– Oavsett om det handlar om bussbiljetter och internationella handelsavtal, i grund och botten handlar det om samma sak, vår strävan efter jämställdhet, vi säger ifrån när makten är snedfördelad, säger Jonas Sjöstedt.

Kort efter att Sjöstedt avslutat med att förkunna att Vänsterpartiet åter ska göra Sverige till världens mest jämställda land kom Ekots inrikespolitiske kommentator Fredrik Furtenbach med en sammanfattning av talet.

- Huvudpoängen här var ett angrepp på Socialdemokraterna måste man säga. Sjöstedt säger att han leder Sveriges enda vänsterparti i dag - han sa att när väljarna går in bakom sina gröna skärmar i september ska de känna till vad som skiljer Vänsterpartier från Socialdemokraterna och det är vårat ansvar att berätta det.

Han gav även en kort beskrivning av hur väljarläget ser ut för partiet och vilka deras framgångar har varit.

- Bland de väljare man lockat till Vänsterpartiet finns en övervikt för kvinnor, de är starkare bland yngre, bland högutbildade och bland de som arbetar inom offentlig sektor. Man slåss ofta med Miljöpartiet om väljare, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".