Man vid podium
Foto: Sascha Schuermann/AFP/TT

Schulz avstår utrikesministerposten

Ville peta populäre partikamraten Sigmar Gabriel
1:11 min

De tyska socialdemokraternas avgående partiledare Martin Schulz blir inte ny utrikesminister. Kritiken mot honom har varit massiv efter beskedet i onsdags att han gör anspråk på utrikesministerposten om koalitionsregeringen med kristdemokraternas kommer till stånd.

Det var efter att koalitionsförhandlingarna med kristdemokraterna avslutades i onsdags som Martin Schulz meddelade att han tänker bli ny utrikesminister och därmed också peta sin partikamrat och den i opinionsmätningarna populäraste politikern i Tyskland just nu, Sigmar Gabriel.

Det utlöste genast en lavin av interna protester eftersom han upprepade gånger lovat att han inte skulle sätta sig i en regering under Angela Merkels ledning.

Det sågs som ännu ett i raden av löftesbrott och omstridda helomvändningar och gav nytt bränsle åt kritiken mot Schulz och den utbredda motvilja som finns inom partiet mot att ingå en ny koalition med kristdemokraterna.

Eftersom det är de socialdemokratiska partimedlemmarna som har sista ordet genom en medlemsomröstning, om det blir en koalitionsregeringen eller inte, var risken uppenbar att Schulz anspråk på utrikesministerposten riskerade att leda till ett nej i omröstningen.

I ett skriftligt besked motiverar han sitt beslut med att diskussionen om hans person äventyrar en framgångsrik omröstning. Därför avstår Martin Schulz från att ta plats i den kommande regeringen, om den kommer till stånd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".