Silhuetten av ett barn och en person som sitter ner i ett mörkt rum vid ett fönster. Foto: Scanpix.
Sedan år 2008 har antalet anmälda misshandelsbrott mot barn ökat med 38 procent.

Unicef kräver lagändring kring våld mot barn

Chefjurist på unicef: Olustigt och allvarligt
1:10 min

Barn i Sverige som utsätts för psykiskt våld i hemmet har ett alldeles för svagt stöd av lagen. Detta enligt en ny rapport som Unicef har tagit fram.

Antalet anmälda misshandelsbrott mot barn har ökat med 38 procent sedan 2008. Men vissa former av barnaga som finns med i det så kallade agaförbudet räknas inte som ett brott i brottsbalken.

– Bestämmelsen om barnaga som finns i föräldrabalken säger att våld och kränkningar är förbjudet men det är inte kriminaliserat, därför blir det ett haltande system, säger Christina Heilborn, chefsjurist på Unicef.

Psykiskt våld mot barn är alltså enligt lagen inte brottsligt men forskning visar att barn som bevittnar våld kan få minst lika allvarliga skador som om de hade utsatts för fysiskt våld. Det kan bland annat leda till psykisk ohälsa och skada barnets intellektuella utveckling och självkänsla.

– Allt för många barn utsätts för olika former av övergrepp och misshandel hemma och hamnar mellan stolarna i systemet, säger Christina Heilborn.

Enligt rapporten har mer än var tionde barn råkat ut för våld i hemmet under det senaste året och enligt Christina Heilborn behövs en lagändring som tar hänsyn till barns rättigheter:

– Vi kräver att det rättsliga skyddet för barn som utsätts för misshandel hemma ska skärpas och blir mycket starkare. Det är alldeles för svagt idag, säger Christina Heilborn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".