Nordkoreanska ledaren Kim Jong Uns syster Kim Yo Jong (längst till höger) deltog på OS-invigningen.
Nordkoreanska ledaren Kim Jong Uns syster Kim Yo Jong (längst till höger) deltog på OS-invigningen. Foto: PATRICK SEMANSKY
Pyeonchang 2018

OS-invigningens största jubel

Försök till avspänning mellan de koreanska staterna
1:53 min

Stunden de flesta väntat på. Den gemensamma inmarschen av de nordkoreanska och sydkoreanska OS-tävlande.

De möttes av kvällens utan tvekan största jubel och flest applåder från de tusentals på läktarna, en symbol för det som kommit i fokus inför detta vinter-OS, nämligen försöken till en avspänning mellan de två koreanska staterna efter, inte minst på senare år, en alltmer laddad situation här på den koreanska halvön.

I en annan symbolladdad handling hälsade Sydkoreas president Moon Jae In på den nordkoreanske ledaren Kim Jung Uns syster Kim Yo-Jong som satt bara ett par rader bakom den sydkoreanske ledaren.

De verkade inte störas av att det utanför Olympiastadion var lite oroligt när ett hundratal anti-nordkoreanska demonstranter bland annat brände bilder av den nordkoreanske ledaren.

Efter inmarschen, där för övrigt Sveriges trupp leddes av fanbärare Niklas Edin i guldjacka, och en rad spektakulära ljud- och ljusshower, bland annat en stillsam resa genom koreansk historia, så var så dags för de magiska orden – yttrade av den sydkoreanske presidenten Moon.

Han förklarade de 23:e vinterspelen för öppnade. Sedan återstod bara frågan vem skulle få tända den olympiska elden, något som alltid hemlighålls in i det sista.

Det blev den i Sydkorea mycket populära konståkerskan Kim Yu-Na som fick den stora äran.

OS i Pyeongchang kan börja på allvar, frågan är om det fortsätter domineras av politik eller om idrotten nu kommer i fokus.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".