Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Jonas Sjöstedt omvald som partiledare för Vänsterpartiet

Fokus på jämlikhet ska märkas på alla politikområden
2:17 min
Man med blombukett
Partiledare Jonas Sjöstedt omvald till partiordförande på Vänsterpartiets kongress i Karlstad. Foto: Linn Malmén/TT

På Vänsterpartiets kongress som pågår under helgen och som bland annat ska ta ställning till partiets valplattform blev nu på förmiddagen Jonas Sjöstedt enhälligt omvald till partiledare.

Valet av Jonas Sjöstedt föregicks av en debatt om utformningen av valplattformen, vars syfte enligt partiledningen är att locka dem som funderar på att rösta på Vänsterpartiet.

Fokus är jämlikhet och det ska märkas i alla politikområden, när det gäller exempelvis skolpolitiken, skattesystemet, jämställdheten, klimatpolitiken och arbetsmarknaden.

Den fråga som väckte mest debatt idag var hur hårt partiet ska gå fram i kravet på sex timmars arbetsdag.

Partistyrelsen vill att övergången till kortare arbetstid ska ske genom en försöksverksamhet i alla kommuner, medan många ombud ville att partiet ska profilera sig betydligt hårdare i den frågan. En av dem är Emma-Lina Johansson:

– Vi måste våga lite till. Sex timmars arbetsdag är en ödesfråga. Försökens tid är förbi. Det ligger på oss att förverkliga sex timmars arbetsdag på riktigt.

Jonas Sjöstedt som lyfter fram sex timmars arbetsdag som en viktig valfråga för Vänsterpartiet anser att införandet av det måste få ta tid:

– Att gå ner till sex timmars arbetsdag tar ett antal år. Det kan vara svårt att säga hur många år det tar.

– I grunden handlar det om att ett samhälle som blir mer effektivt och som utvecklas, kan använda rikedomen till att vi får mer tid för våra intressen och vår familj och kan arbeta lite mindre.

En annan del av valplattformen som debatterades var ojämlikheten mellan stad och landsbygd och problemen med utanförskap och kriminalitet i utsatta förorter, där det förebyggande arbetet och insatser för att öka jämlikheten lyfts fram.

Men flera ombud anser att Vänsterpartiet måste vara tydligare med sin politik inom det här området, som kan bli en av valets viktigaste frågor. En av dem är Tove Karnerud:

– Vi behöver visa att det finns alternativ. Vi behöver kunna svara dem som känner oro. Nej, det här räcker inte. En valplattform har man för att visa att vi har något annat än de andra partierna. Vi behöver svar. Och vi behöver visa att det finns hopp.

– Vi behöver visa att det finns en annan politik än hårdare straff och mer övervakning, säger Tove Karnerud.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".