Jimmie Åkesson: S och M hoppas att vi ska gå i en fälla och radikalisera partiet

1:53 min

Sverigedemokraternas uppgift inför valet blir framför allt att stärka sin trovärdighet. Det betonade partieldare Jimmie Åkesson när partiet i dag samlade partifolk på en framtidskonferens i riksdagen, samma dag som man firar 30 år som parti.

LÄS MER: Mediemätaren: Sverigedemokraterna har inte missgynnats

– Vi måste övertyga väljare i det här landet att rösta på oss, i stället för Moderaterna, när Moderaterna har valt att sno vår politik. Och då handlar det inte bara om politiken, då handlar det om trovärdigheten, säger Jimmie Åkesson.

De närmaste åtta månaderna blir de kanske allra viktigaste i partiets historia, sade Jimmie Åkesson på partiets konferens, där han drog upp riktlinjerna dels inför valet, dels på lång sikt.

När nu både Moderaterna och Socialdemokraterna har prioriterat lag och ordning samt integration och migration i valrörelsen är hans bedömning att Sverigedemokrater inte ska lockas att lägga fram ännu hårdare förslag.

– Jag tror att både Socialdemokraterna och Moderaterna hoppas att vi ska fall i någon slags fälla här, att vi ska börja radikalisera partiet. Nu ska vi minsann vara ännu tuffare än de andra och så.

– Jag tror inte alls att det är det som bygger trovärdighet. Det som bygger trovärdighet är att visa på att vi har en genomtänkt politik. I stället för att söka kortsiktig medial effekt som man säkert vill göra inför ett val många gånger, men det är inte det man vinner på i längden, säger han.

Nästa stora strid inom politiken bedömer han kommer att stå om återvandringen, det vill hur personer som finns i Sverige idag, och som saknar uppehållstillstånd, skall förmås att flytta tillbaka till sina hemländer.

På medellång sikt är målet för partiet att framstå som ett regeringsalternativ, och på lång sikt är målet att vara statsbärande sa Jimmie Åkesson under konferensen som var som en upptakt till partiets 30-års firande.

I den så kallade Mediemätaren som Sifo gör för Ekot, och som rapporterades om i morse, framgår att Sverigedemokraterna inte sticker ut och får mer negativ publicitet än andra partier i de stora rikstäckande medierna under 2017. Mest negativa nyheter fick Moderaterna och mest positiva nyheter fick Centerpartiet. Sverigedemokraterna hamnar ungefär i mitten. Inom partiet finns bland många, även inom partiledningen, en uppfattning att partiet missgynnas av medierna.

– Det låter som en intressant utveckling, därför att min bild är ju att vi brukar ligga på den andra kanten, med en övervägande negativ bevakning. Så har det ändrats något så bekräftar det faktiskt min bild av att vårt förhållande till medierna och medias rapportering kring vårt parti har blivit bättre sedan förra valet, och det bekräftar det i så fall.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista