Lavinfara i fjällen
Foto: Erik Nylander/TT

Lavinfara i fjällen – myndigheter varnar

1:13 min

På måndag börjar sportlovsveckorna, och nu varnar myndigheter för betydande lavinfara i västra härjedalsfjällen och mycket hård vind i vissa fjällområden.

– Konkret så innebär det att det är troligt att det kommer gå laviner i morgon i det området. Det är inte farligt att vara på fjället i allmänhet men det är vissa platser som är lavinfarliga, säger Petter Palmgren vid Naturvårdsverkets lavinprognostjänst.

Varningen om betydande lavinfara gäller för västra Härjedalsfjällen där bland annat orterna Ljungdalen, Funäsdalen och Tenndalen ligger, och varningen väntas gälla till måndag.

SMHI har också utfärdat varningar om mycket hård vind i Jämtlandsfjällen och hård vind med snödrev i södra och norra Lapplandsfjällen under lördagskvällen och natten.

På måndag börjar perioden av sportlovsveckor och först ut är Göteborg, Jönköpings län, Skaraborg, Ydre och Sjuhärad. Och till de som planerar fjällsemester i de här områdena de närmsta dagarna är Petter Palmgrens tips att hålla sig väl uppdaterad om väderläget och hålla sig borta från branta sluttningar.

– Lavinen går där det är brant i brant terräng så det är framförallt människor som söker sig till sådana platser, det vill säga offpist-åkare på skidor eller skoter. Men alla som ska upp på fjället vid sådana här förhållanden är det då idé att tänka på vart man är någonstans och vad som finns ovanför en, säger Petter Palmgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista