Kritik mot Trump efter beslut att stoppa dokument

1:44 min

President Donald Trump kritiseras efter att han vägrat offentliggöra en 10 sidor lång promemoria angående rysslandsutredningen. Enligt Vita huset kan den innehålla känsligt material.

Demokraternas gruppledare i senaten Chuck Schumer sa att presidentens ”dubbelmoral … är motbjudande”.  En annan demokrat, senatorn Dianne Feinstein, kallade Trumps beteende för ”hyckleri på högsta nivå”.

Demokraterna syftar på att Vita huset vägrat släppa en tio sidor lång promemoria som Demokraterna velat offentliggöra.

För lite mer än en vecka sedan valde president Trump att släppa förut hemligstämplade uppgifter trots protester från den federala polisen FBI. Dokumentet som släpptes visar, enligt honom själv, att delar av rysslandsutredningen bedrivits på alldeles för lösa grunder.

Demokraterna, å sin sida, anser att uppgifterna är ofullständiga, att de ger en grovt felaktig bild och att de måste kompletteras med den tio sidor långa promemorian man arbetat fram.

Men i fredags meddelade Vita huset att man inte kommer att släppa promemorian utan att först redigera och eventuella ta bort potentiellt känsliga uppgifter från den.

Att president Trump släpper ett första dokument som enligt honom själv talar till hans fördel, men sedan vägrar släppa ett andra som skulle kunna misskreditera honom gör konflikten minst sagt infekterad.

Det är möjligt för representanthuset att överpröva presidentens beslut och släppa promemorian efter omröstning, men eftersom republikanerna är i majoritet är det högst oklart om det skulle kunna bli verklighet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista