Vrakdel
1 av 3
Vrakdelar hittade efter flygkraschen utanför Moskva. Foto: AP/TT
Vrakdel
2 av 3
Vrakdelar hittade efter flygkraschen utanför Moskva. Foto: AP/TT
Flygplan
3 av 3
Antonov AN148. Arkivbild. Foto: Mitya Aleshkovsky/AP/TT

Samtliga omkom i flygkrasch utanför Moskva

1:05 min

Ett ryskt inrikesflygplan med 71 människor ombord störtade bara minuter efter starten från Moskvaflygplatsen Domodedovo. Samtliga ombord omkom i kraschen.

Flight 6W703, ett Antonovplan av typen, AN148 från flygbolaget Saratov, lyfte klockan 14.21 lokal tid med 65 passagerare och sex besättningsmän ombord.

Flygplanet var på väg till staden Orsk 150 mil från Moskva. Men planet störtade strax sydväst om den ryska huvudstaden nära byn Stepanovskoje.

Anhöriga som väntade på internationella flygplatsen i Orsk har fått besked om att alla ombord omkommit.

Området där planet störtade har spärrats av av ryska myndigheter. Det är ett stort område, där vrakdelarna spridits.

Svetlana Petrenko, talesperson för den ryska haverikommissionen, säger till nyhetsbyrån Interfax att besättningen inte larmat om några problem med flygplanet.

Men enligt andra ryska nyhetskällor ska piloten ha begärt att få nödlanda direkt efter starten. Vittnen på marken såg planet brinna innan det störtade till marken.

En av flygplanets så kallade svarta lådor – med flygdata – har hittats i nedslagsområdet. Kvarlevor av minst två människor har också hittats, enligt ryska myndigheter, skriver Interfax.

På tv:s bilder syns vrakdelar från flygplanet på en snötäckt äng i närheten av byn Stepanovskoje.

Majoriteten av dem som befann sig ombord är från Orenburgregionen, säger guvernörens talesperson, Sergej Sjermetsinskij, till Interfax.

Orsk är näst största stad i Orenburg län och ligger nära gränsen mot Kazakhstan.

Enligt ryska myndigheter befann sig en schweizisk medborgare ombord, liksom flera personer från Moskva. Ytterligare en utländsk medborgare tros ha befunnit sig på planet, men uppgiften har ännu inte bekräftats. Den yngsta passageraren var fem år, en 13-åring uppges också ha omkommit i olyckan.

Rysslands president Vladimir Putin har framfört sina kondoleanser till dem som förlorat anhöriga i olyckan, enligt Putins talesperson Dmitrij Peskov.

Presidenten har beordrat regeringen att bilda en särskild arbetsgrupp för att utreda flygolyckan, meddelar Kreml i ett uttalande. Alla eventuella orsaker till olyckan kommer att granskas i utredningen.

Flygplanstypen Antonov har två jetmotorer och har enligt tillverkaren upp till 85 platser. Flygplanet har tillverkats sedan Sovjettiden i Ukraina och i Voronezj i Ryssland. Det togs i kommersiellt bruk 2009. Men det har funnits problem med brist på reservdelar, som gjort att planet inte flugit.

Svenska utrikesdepartementet har inga uppgifter om att svenskar befunnit sig ombord.

– Vi håller på att undersöka det, men som läget är nu har vi inte några sådana uppgifter, säger UD:s talesperson Katarina Byrenius Roslund till TT.

Fakta: Antonov AN148

Flygplanstypen har två jetmotorer och har enligt tillverkaren upp till 85 platser. Flygplanet produceras i Ukraina av Antonov och av Voronezj i Ryssland.

Antonov AN148 genomförde sin första testflygning i december 2004. Den började första användas för kommersiellt bruk för inrikes- och utrikesresor i juni 2009.

I februari 2012 lyckades piloter nödlanda ett AN-148 på Pulkovoflygplatsen i Ryssland efter att planet tappat ett hjul vid starten från flygplatsen Schönefeld i Berlin. Inga personer kom till skada i och med tillbudet.

Källa: Antonov.com/TT

Fakta: Några av de dödligaste flygolyckorna på 2000-talet

298 döda när Malaysia Airlines flight MH17 skjuts ned över Ukraina den 17 juli 2014.

276 döda när ett militärt transportplan störtar i södra Iran den 19 februari 2003.

260 ombord och fem på marken dör när en American Airlines-flygning mot Dominikanska republiken kraschar i ett bostadsområde i Queens, New York, den 12 november 2001.

240 personer som var ombord på Malaysia Airlines flight MH370 som försvann över Javasjön den 8 mars 2014 saknas fortfarande.

228 döda när en Airbus från Air France störtar i Atlanten på väg mellan Rio de Janeiro och Paris den 1 juni 2009.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista