årskurs 2
Foto: JESSICA GOW / TT

Oppositionen välkomnar Fridolins reträtt

"Ett illa genomtänkt förslag"
2:00 min

Oppositionen välkomnar regeringens beslut att dra tillbaka förslaget om att införa en läsa-skriva-räkna-garanti i skolan, något som Ekot berättat om tidigare i dag.

– Det är bra att regeringen backar från ett illa genomtänkt förslag. Vi har stora problem i dag med att elever får stöd för sent eller får fel åtgärd, men den så kallade åtgärdsgarantin var i realiteten bara en garanti för mer byråkrati för lärarna, säger Moderaternas utbildningspolitiska talesperson Erik Bengztboe.

Åtgärdsgarantin, som ska försäkra stödet till de elever från och med förskoleklass som behöver det, är från början ett vallöfte från Miljöpartiet. Den fanns också med i Stefan Löfvens första regeringsförklaring.

Men i höstas bestämde både Sverigedemokraterna och allianspartierna att rösta nej till garantin. De ansåg att den innebär en större administrativ börda för lärarna.

Utbildningsminister Gustav Fridolin har sen dess fört samtal med alliansen för att hitta en kompromiss, men de samtalen misslyckades och idag meddelade Fridolin att han tar tillbaka propositionen och återkommer med ett nytt förslag före sommaren.
 
– Nu har de borgerliga och Sverigedemokraterna pekat på att man är orolig för ökad administration, då fixar vi det. Det här handlar om att elever ska få det stöd de behöver och då måste jag tro att vi alla vill samma sak, säger Gustav Fridolin.
 
Liberalernas Christer Nylander välkomnar regeringens reträtt och berättar om vad han vill se i stället.

– Fokus på att fler elever ska få stöd tidigt men inte mer administration för lärarna. De behövs i klassrummet för undervisningen.

Hur får man till mera stöd till eleverna utan extra administration för lärarna?

– Vårt förslag är att man ska ha en tioårig grundskola så att man tidigare än idag fokuserar på kunskapskraven som ges i trean. Att man har utvärdering tidigt och verkligen ser till att lärarna har tid för undervisning.   
 
Moderaternas Erik Bengtzboes önskelista ser ut så här:

– Jag vill ha ett förslag som löser överlämningarna mellan de olika skolenheterna, ett förslag som ser till att vi inte ökar på administrativa bördan för lärarna och jag vill ha ett förslag som ser till att vi får en ordentlig granskning av hur problemet idag ser ut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".