Migranter på väg över från Serbien till Ungern.
Arkivbild. De flesta migranter flyr från fattigdom, säger Neven Mimica, som är på besök i Sverige. Foto: Darko Bandic/TT.

EU vill hindra flyktingkriser med bistånd

"Bistånd nödvändigt för att tackla illegal invandring"
2:29 min

EU:s biståndskommissionär Neven Mimica anser att EU:s bistånd är nödvändigt för att förhindra en ny flyktingkris i Europa.

– EU-länderna har insett att biståndet är nödvändigt för att tackla den illegala invandringen. De flesta migranter flyr nämligen från fattigdom, säger Neven Mimica, som är på besök i Stockholm för att träffa biståndsminister Isabella Lövin. 

Neven Mimica är på rundresa till EU:s huvudstäder för att lobba mot nedskärningar av EU:s bistånd när Storbritannien lämnar EU nästa år. Brexit innebär att det blir ett stort hål i EU:s budget, och Sverige hör till de länder som vill att budgeten ska krympas. Då är risken stor att även biståndet skärs ned.

– Biståndet måste vara kvar på samma nivå som i dag även efter Brexit, säger Neven Mimica.

EU-länderna har åtagit sig att senast år 2030 nå målet att 0,7 procent av BNP ska gå till bistånd.

I dag är det bara fyra EU-länder som når det målet: Luxemburg, Sverige, Danmark och Tyskland. Men enligt Neven Mimica är ändå trenden nu att länderna ökar sitt bistånd, och är beredda att betala mer till EU.

För att tackla migrationskrisen upprättade EU för två år sen en fond för bistånd till Afrika, där pengarna främst slussas till länder som samarbetar med EU kring migration. I början var EU-länderna dåliga på att betala till fonden, men nu har det svängt.

Men biståndsorganisationer som Action Aid och Concord är kritiska och anklagar EU för att nedprioritera fattigdomsbekämpning och för att använda bistånd som påtryckningsmedel för att få länder att samarbeta kring migration.

Enligt biståndskommissionär Mimica pågår det en diskussion inom EU om att villkora biståndet, så att bara länder som till exempel accepterar att ta tillbaka migranter som utvisas från EU, ska få bistånd.

– Men så är det inte i dag. I dag gäller principen "mera för mera", alltså att länder som samarbetar ska belönas med mer bistånd, säger EU:s biståndskommissionär.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".