Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Enkät: Våldsbejakande extremister ett stort problem i Göteborg

Publicerat måndag 12 februari kl 16.05
Zan Jankovski: Det här är något man är orolig för
(2:11 min)
Zan Jankovski på Göteborgs Stad sociala resursförvaltning
Zan Jankovski på Göteborgs Stad sociala resursförvaltning Foto: Thomas Johansson/TT

Våldsbejakande extremister är ett problem i Göteborg, tycker över hälften av dem som har svarat på en stor enkät som stadens sociala resursförvaltning har gjort.

Enkäten har besvarats av bland annat anställda inom kommunen, polisen, sjukvård och av ideella organisationer.

– Man säger att det här är något man är orolig för, eller ser eller möter i sin vardag på olika sätt. Men man ska inte överdriva problemet, säger Zan Jankovski, samordnare mot våldsbejakande extremism.

Jankovski säger ändå att det finns en risk att ungdomar rekryteras av extrema grupper.

– Vi har utmaningar vi behöver arbeta med ännu mer intensivt. Speciellt de olika extremgrupperingarnas vilja att försöka nå just unga och mottagliga människor, säger han.

Det är Göteborgs stad som har gjort en enkätundersökning med runt 500 svarande, och enkäten skickades ut till 920 personer. 

I undersökningen är det lite mer än hälften av de svarande som instämmer, helt eller delvis, i att de upplever våldsbejakande extremism som ett stort problem.

Zan Jankovski säger att det finns problem med olika former av extremism.

– Det är egentligen alla tre definierade miljöerna. Det som vi har haft mest utmaning med hittills har varit den islamistisk orienterade extremismen. Men även den högerextrema miljön börjar bli ett allt större problem, säger Jankovski.

Enligt er är något som är överraskande i undersökningen att den vänsterextremistiska miljön ses som ett stort problem. Vad handlar det om?

– Det är den siffran som överraskade oss mest. Utifrån andra informationsinflöden till vår funktion har det inte lyfts upp som ett problem. Men det ser vi här. Under våren ska vi undersöka det mer, säger Jankovksi.

Nästan en femte del av de som svarat på enkäten säger att de i sitt arbete eller sin i verksamhet har mött personer som är aktiva i eller sympatiserar med våldsbejakande extremister.

Enkäten visar också att det förekommer hot och trakasserier mot de som ska värna demokratin, säger Zan Jankovski.

– Det är allvarligt. Vi måste försöka hindra det. Det finns sådana exempel, men vi ska inte överdriva antalet, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".