Massage
1 av 2
Foto: Markus Dahlberg / TT
Skatteverket
2 av 2
Foto: CHRISTINE OLSSON / TT

Skatteverket granskar skönhetsvård och fordonsservice närmare

2:12 min

Skatteverket ska göra det svårare att använda sig av svart arbetskraft. I år tänker myndigheten särskilt rikta in sig på tre branscher – fordonsservice, skönhetsvård och livsmedelsgrossister.

– I de här branscherna förekommer det att man utnyttjar människor på ett otillbörligt sätt, säger Conny Svensson som är rikssamordnare på Skatteverket.

Varje år gör Skatteverket kontrollinsatser på olika områden och under 2018 är det fordonsservice, skönhetsvård och livsmedel- och tobaksgrossister som ska granskas närmare.

En ny lagstiftning väntas träda i kraft den 1 juli i år som kräver att verksamheter som fordonsservice, hud- och kroppsvård och livsmedelsgrossister använder sig av så kallade personalliggare. Det är Skatteverket som på uppdrag av regeringen har lämnat förslag på att fler branscher ska omfattas av systemet med personalliggare.

– Personalliggare är ett underlag som man ska föra dagligen ute i verksamheterna där de som jobbar ska registrera sin närvaro. Sedan har Skatteverket också möjlighet att göra oannonserade kontroller för att kontrollera att de personer som är verksamma på arbetsplatserna finns med i liggaren, säger Conny Svensson till Ekot.

Kravet på personalliggare infördes för ett antal år sedan i restaurangbranschen och i frisörbranschen. 2016 infördes systemet inom byggbranschen. Inom dessa branscher har man sett ett klart och tydligt resultat, uppger Conny Svensson. 

– Det redovisas betydligt mer arbetsgivaravgifter och löner. Inom restaurangbranschen ökade det man redovisade in till statskassan med en miljard första året och närmare en och en halv miljard året därpå.

Från och med den 1 juli 2018 införs också ett krav på att man måste redovisa arbetsgivaravgifter ned på individnivå.

– Det är också viktigt i kampen mot det svarta arbetet, säger Conny Svensson.

Inom skönhetsbranschen har Skatteverket genom kontroller av kassaregister och löner kunnat konstatera hur det fuskas med löner och hur människor utnyttjas.

– När vi har kontrollerat massagesalonger har vi kunnat se att där förekommer regelrätt bordellverksamhet. Det är rent slavliknande former det handlar om, säger Conny Svensson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista