Frederic Hauge på miljöstiftelsen Bellona.
1 av 2
Frederic Hauge på miljöstiftelsen Bellona. Foto: Jens Möller/Sveriges Radio.
Norsk oljerigg. Foto: Helge Hansen/AP.
2 av 2
Norska staten kan ha betalat ut runt 100 miljarder kronor till oljebolag på olovligt sätt. Foto: Helge Hansen/TT.

Norska staten granskas för oljestöd

"Redan utbetalt 100 miljarder kronor på felaktigt sätt"
2:32 min

Norska staten anklagas för olovligt statsstöd i mångmiljardklassen till företag som letar efter olja och gas, däribland svenska Lundin Petroleum.

Efter en anmälan från miljöstiftelsen Bellona har det europeiska övervakningsorganet Esa (Efta Surveillance Authority) startat en inledande granskning.

– Det är bekymmersamt att många företag som inte betalar skatt får pengar direkt utbetalda, säger Bellonas chef Frederic Hauge till Ekot.

– Det är, som vi ser det, kanske redan utbetalt så mycket som 100 miljarder kronor på felaktigt sätt. Detta fortsätter in i framtiden om vi inte sätter stopp för det, säger Frederic Hauge.

2005 införde Norge ett system för att locka fler nya företag att leta efter olja och gas. Det innebär bland annat att staten betalar ut 78 procent av sökkostnaderna till företag som inte går med vinst och därmed inte betalar skatt.

Enligt Bellona har detta lett till enorma utbetalningar i strid med EUs statsstödsregler. Norge är inte med i EU, men är via EES-avtalet bundet av dess lagstiftning.

Övervakningsorganet Esa har startat en inledande granskning av ärendet. Nu har norska regeringen skickat ett brev till Esa där man hävdar att systemet inte ska räknas som statsstöd.

Tidningen Dagens Næringsliv har dock pratat med två juridiska experter som i hög grad håller med om Bellonas tolkning, även om de poängterar att statsstödsreglerna är komplicerade.

Svenska Lundin Petroleum har fått drygt 6 miljarder kronor utbetalt enligt systemet som på norska heter "leterefusjonsordningen".

Lundins Norgechef Kristin Færøvik tror att systemet kommer att bli godkänt på europeisk nivå.

– Detta har ju blivit undersökt av norska myndigheter tidigare. Jag ser ingen grund till att Esa skulle komma till en annan slutsats, säger hon till Ekot.

Om Esa väljer att gå vidare med anmälan mot Norge lär det dröja minst ett år innan det kommer ett avgörande. Det kan sedan överklagas till Efta-domstolen.

Skulle Norge fällas kan oljebranschen drabbas hårt när företag troligen tvingas betala tillbaka tiotals miljarder kronor till staten.

Frederic Hauge på Bellona vet att anmälan till Esa väcker ilska hos flera parter i Norge, men han hävdar att norska skattebetalare kommer tjäna på om Norge fälls för att ha gett olovligt statsstöd.

– Det viktigaste för oss är ändå att få stoppat framtida utbetalningar, nu när vi ser att det blir mycket mer olönsamt med oljeindustri, speciellt i norr. På så sätt räknar vi med att spara pengar åt norska samhället.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".