Två likadana bilder på samma brinnande bil
Bilden till vänster är från en film tagen 2011 i Vancouver. Bilden till höger är från Göteborgsmoderaternas nya valfilm.

"Hoppas att vi inte kommer att göra om det"

"Det är klart vi inte kan tända på bilar själva"
2:19 min

Göteborgsmoderaternas kampanjfilm har kritiserats för att visa en negativ bild av Göteborg. Nu visar det sig också att filmens bilder på en brinnande bil inte alls är från Göteborg, utan från Kanada.

Det är ett problem, tycker Hampus Knutsson, som är kommunikationschef på moderaterna.

– Jag tycker att det är bra och viktigt att vi har autentiska bilder, gärna så lokala som möjligt, i det medielandskap vi har så tycker jag att det är viktigt.

I kampanjfilmen som alltså är från Moderaterna lokalt i Göteborg visas typiska bilder på staden, fiskauktionen, industriarbete, Nya Ullevi. Men stadens utveckling beskrivs som dyster.

Och bilderna som visas på bilbranden i filmen är alltså inte alls från Göteborg, så som resten av filmen. De är från Vancouver i Kanada, från när det 2011 var upplopp efter att stadens hockeylag förlorat finalen i NHL. Det visar en kontroll som P3 nyheter har gjort.

Detta har föranlett kritik. Socialdemokraten Ann-Sofie Hermansson är kommunstyrelsens ordförande i Göteborg.

– Jag tycker ändå att det är anmärkningsvärt att man inte kan använda lokala Göteborgsbilder utan måste hämta bilder från Vancouver, för att visa på det budskap man vill ha om staden. Jag tycker att det är svartmålning och populism i en väldigt obehaglig kombination.

Moderaternas lokala företrädare har tidigare sagt att man inte ser något trovärdighetsproblem med att bilderna är från Kanada, eftersom själva verklighetsbeskrivningen stämmer, enligt Hampus Magnusson, biträdande kommunalråd för Moderaterna i Göteborg.

– Vi har ju beställt den här filmen av vår byrå, och det är klart att vi inte kan tända på bilar själva. Och ingen kan ju förneka att det brunnit bilar, så det förändrar inte trovärdigheten det minsta.

Men nu säger alltså moderaternas kommunikationschef Hampus Knutsson att det är problematiskt, framförallt med tanke på att det i dag florerar mycket fejkade bilder och annan fejkad information.

– Det hade varit bra om det hade varit en bild från Göteborg just därför, det tänker vi på när vi gör filmer centralt och som regel tänker vi också på det lokalt. I det här fallet har det kommit en bil från någon annastans när det hade varit mycket bättre och mer trovärdigt om bilen hade kommit från Göteborg.

Tror du att ni skulle kunna göra samma sak igen?

– Jag hoppas att vi inte kommer att göra samma sak igen, säger moderaternas kommunikationschef Hampus Knutsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".