Iraks muslimer har splittrats ännu mer

2:16 min

Efter att terrorkulten IS besegrats i Syrien och Irak har den enade internationella fronten spruckit. Med IS som gemensam fiende kunde intressemotsättningar överbryggas, men med IS borta visar sig motsättningarna på nytt.

Nya fronter har öppnats i det syriska inbördeskriget och i befriade Mosul har den svårt drabbade civilbefolkningen fått nya härskare, de shiadominerade miliserna inom Hashd ash Shaabi. 

Vår korrespondent Cecilia Uddén fortsätter sin rapportering inifrån Mosul:

– Bland Mosuls grådammiga husskelett finns det egentligen bara en färgklick och det är shiamilisernas dekorationer vid vägspärrarna. Plast och tygblommor i rött lila och gult som lyser mot det gråa, beskriver Cecilia Uddén när hon åker omkring på Mosuls raserade gator.

Och milisernas flaggor har oftast en ansiktsbild av Imam Hussein, profetens Mohameds barnbarn som porträtteras med kajalmålade ögon.

Hussein är en av de främsta bildsymbolerna inom shiaislam. Sunnimuslimer avbildar inte profeten eller hans familj, och flaggorna med Imam Husseins ansikte i det sunnidominerade Mosul sänder en tydlig signal om vem som nu bestämmer, efter att IS skräckvälde bekämpats.

Men ingen jag möter bland ruinerna i gamla staden vågar säga något negativt om Hashd al Shaab, som är samlingsnamnet för miliserna.

Detta trots att man vet att de begått vidriga övergrepp mot sunnimuslimer i flera andra städer där IS bekämpats.

– Och när jag går omkring bland rasmassorna dyker det alltid upp någon frivillig shiamuslimsk milisman som lyssnar så fort jag pratar med den sunnimuslimska civilbefolkningen, beskriver Uddén.

Såväl shiamiliserna som centralmakten i Bagdad är misstänksamma mot sunnimuslimerna och deras eventuella sympatier för IS.

Snarare än att uppnå försoning mellan sunni och shia har Irak splittrats ännu mer efter IS fall. Kurdernas folkomröstning om självständighet i höstas uppfattades i Bagdad som separatism och förräderi, och kurderna straffades.

– Vi är omgivna av fiender, konstaterar Mohamed, medan han rör i sitt teglas på ett café i Erbils gamla stad.

Men även kurderna anklagas för blodiga hämndaktioner.

I förra veckan släppte människorättsorganisationen Human Rights Watch en rapport som pekar ut kurdiska styrkor som skyldiga till massavrättningar av påstådda IS-medlemmar. Flera hundra ska ha begravts i en massgrav nordost om Mosul.

På väg från Mosul till Erbil i Kurdistan blir vi stoppade i en vägspärr.

– Vart ska ni? Frågar den shiamuslimske milismannen.

– Erbil, svarar vår kurdiske chaufför.

– Nej, säg inte Erbil, det heter norra Irak, svarar milismannen glatt, och lägger till:

– Vi ska komma och be där.

Det låter ju fint, tänker jag först.

Men sedan inser jag att säga "vi kommer och ber i er stad", det är detsamma som att säga "vi kommer och erövrar er stad."

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista