Tyska SPD:s Andrea Nahles och Martin Schulz
Andrea Nahles kan redan i dag komma att ta över ledarskapet för de tyska socialdemokraterna efter Martin Schulz. Foto: Britta Pedersen/AFP.

Ny partiledare men fortsatta personstrider

Andrea Nahles ses som den enda som kan skapa lugn i SPD
2:01 min

De tyska socialdemokraterna kan få en ny partiledare redan i dag. Efter mindre än ett år på posten väntas Martin Schulz avgå vid partiledningens sammankomst.

Med gruppledaren i förbundsdagen, Andrea Nahles, kan SPD få sin första kvinnliga partiledare. Men det betyder inte att personstriderna i partiet är över.

Det har inte ens gått ett år sedan Martin Schulz svepte in som partiets frälsare. Men upprepade misstag och missbedömningar har gjort honom till en ohållbar belastning.

När Schulz förra veckan gjorde anspråk på utrikesministerposten, efter att han lovat att inte sätta sig i en regering under Angela Merkels ledning, blev det ett löftesbrott för mycket för partikamraterna.

Med Andrea Nahles får SPD en ledare med ett gediget förflutet i partiet. Hon beskrivs som pålitlig och driftig.

Med åren har hon tonat ned sitt hetsiga temperament och sina ståndpunkter längst till vänster, som tidigare gjorde att hon ansågs för kontroversiell som möjlig partiledare.

I dag ses hon som den enda som kan få partiet att komma till ro inför den avgörande medlemsomröstningen de kommande veckorna, om SPD ska gå in i en ny koalition med Merkels kristdemokrater eller inte.

Andra Nahles kommer också genast att konfronteras med nya kniviga personfrågor. Om regeringen kommer till stånd är det inte självklart att Sigmar Gabriel behåller utrikesministerposten nu när Schulz har hoppat av.

När han först blev petad av Schulz drog Gabriel in sin femåriga dotter och hävdade att hon sagt: "var inte ledsen pappa, nu kan du tillbringa mer tid med oss än den där gubben med hår i ansiktet".

Det gillades inte i partiet där Gabriel själv är ökänd för att ha svikit och sårat många, däribland också Andrea Nahles.

Som ny tillförordnad partiledare, i avvaktan på att utses formellt vid nästa ordinarie kongress, kommer Nahles att ha full upp med att ena och förnya det splittrade partiet, och att häva raset i väljarsympatierna.

I den senaste mätningen slutade SPD på rekordlåga 16,5 procent, bara en dryg procent över högerpopulistiska Alternativ för Tysklands 15 procent.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".