Kista. Marzieh.
Foto: Randi Mossige-Norheim/Sveriges Radio, samt privat.
Mordet på Marzieh

Släkting efter mordet: Sverige borde ha skyddat Marzieh

"Marzieh sökte skydd i Sverige, och Sverige kunde inte skydda henne"
1:36 min

I samband med Ekots gransking av fallet med Marzieh, den unga kvinna från Afghanistan som hittades mördad i Hökarängen i Stockholm i maj 2016, så kommer nu kritik mot Sverige från en av Marziehs släktingar i Iran.

Ekots granskning visar hur Marziehs make, som nu misstänks för mordet, övervakade och hotade henne under en lång tid innan hon dog. Men trots att Marzieh hade regelbunden kontakt med flera myndigheter så var det ingen som märkte hoten.

– Jag vill att Sverige hör min röst. Hon har kommit och sökt skydd i Sverige, säger släktingen som vi kallar Shirin.

– Marzieh sökte skydd i Sverige, och Sverige kunde inte skydda henne.

Marzieh bodde på ett så kallat HVB-hem för ensamkommande. I knappt sju månader fanns Marzieh i Sverige innan hon mördades. Hon hade en hemlighet, att hon var gift, med en tjugo år äldre man. Enligt flera personer Ekot pratat med så hotade och övervakade maken Marzieh.

- Marzieh var rädd och ledsen, hon ringde mig och sa det. Och någon av alla dom som fanns omkring henne borde ha frågat henne om hennes rädsla.

– De borde fråga henne "Vad är det som bekymrar dig?", och de borde hitta vad som var orsaken till det hela, säger Shirin.

Marzieh planerade att skilja sig från maken så fort hon fått uppehållstillstånd. Enligt Shirin så var det därför Marzieh inte berättade för nån att hon var gift. Hon trodde att det skulle påverka hennes asylärende.

Men, säger Marziehs släkting Shirin, någon av alla dom som fanns nära Marzieh borde ha märkt hur rädd hon var och skyddat henne:

– De som tog hand om Marzieh där borta, de hade ansvar. De borde skydda henne. Jag vill inte att det som hände Marzieh ska hända någon annan. Jag vill att Sverige framöver skyddar alla personer som behöver skydd.

Marziehs make är häktad i sin frånvaro, misstänkt för att ha mördat Marzieh. Vi har sökt honom via hans advokat, men hon har ingen kontakt med honom.

Shirin heter egentligen något annat och i inslaget har vi bytt ut hennes röst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".