Bensin, lövin, MP
1 av 2
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Klimatminister Isabella Lövin (MP)
2 av 2
Klimatminister Isabella Lövin (MP). Foto: Annika Digréus, Sveriges Radio

MP: Om tolv år ska bensin inte säljas i Sverige

"Ett slags trängselskatt"
2:32 min

Miljöpartiet vill ha ett slutdatum för användning av fossila bränslen. Om tolv år - 2030 - ska bensin inte längre säljas i Sverige enligt partiets klimatfärdplan.

Ett annat förslag är att flyget ska få betala genom en auktion på rätt till start och landningar. Klimatminister Isabella Lövin (MP):

– Idén bakom det är ju att införa ett slags trängselskatt för flyget, att man ska prioritera de flygningar som verkligen behövs vid olika tidpunkter.

– På vad sätt skulle det minska flyget?

– Flyget bär inte sina miljökostnader idag. Innan flygskatten införs är flygbränslet helt befriad från miljö- och energiskatter till skillnad från andra transportslag.

– Så vad vi är ute efter är också att flyget ska bära mer av sina miljökostnader, säger Isabella Lövin.

Flyg-trängselavgift genom auktion måste i så fall utredas. Det är ett av 142 förslag i den klimatpolitiska färdplanen med målet att Sverige ska leva upp till Parisavtalet. 

Bland annat vill miljöpartiet ha 100 procent förnybar energi till 2040, med mer vindkraft till havs och och att det ska bli mer gynnsamt att andelsäga solceller. 

Dessutom vill MP att Sverige ska  fasa ut subventioner till fossil energi, liksom att förnybara drivmedel ska ersätta fossila i alla fordon i Sverige från 2030. Isabella Lövin igen:

– Här har vi redan satt bränslebytet på plats, en lag som gör att bränsledistributörerna måste blanda in mer och mer förnybart i tanken. Vi från MP:s sida ser att vi kan gå ännu snabbare fram.

– Du ser ingen risk att det här blir väldigt svårt att nå?

– Det är klart det är en jättestor utmaning. Men vi måste ställa stora krav och ha ambitiösa mål. För den utmaning mänskligheten står inför är existentiell. Klarar vi inte klimatmålet kommer vi ha väldigt svårt ha trygga samhällen i framtiden, säger Isabella Lövin.

Centerns klimatpolitiske talesperson Rickard Nordin, kallar miljöpartiets klimatplan fluffig:

– Ska man förbjuda fossila bränslen, det låter jättebra. Samtidigt lägger man själv fram ett förslag att utsläppen ska minska med 50 procent till 2030, säger Rickard Nordin.

– Det är vad som kommer ut av regeringens förslag. Så det går inte ihop.

Vänsterpartiets Jens Holm vill också se snabbare åtgärder:

– Miljöskadliga subventioner som ligger på närmare 50 miljarder kronor av våra skattepengar - som går till att öka utsläppen - det här kan man inte bara utreda, utan det behövs en utfasningsplan. Det har jag tjatat om i många år, men väldigt lite händer, tyvärr, avslutar Jens Holm (V).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".