Peter Althin.
Peter Althin. Foto: Martin Nilsson/Sveriges Radio.

Rättsexperten: Tyngsta brottspåståendet som kan riktas mot någon

Peter Althin: Det mest spännande blir att höra vad Akilov själv har att säga
3:33 min

En av de största rättegångarna i svensk historia inleds på tisdagen. Rättsexperten Peter Althin och advokat Anton Strand kommenterar. 

– Bevisläget ser hyggligt ut, säger Peter Althin.

Åklagare Hans Ihrman inleder rättegången med att läsa upp namnen på brottsoffren från den 7 april i fjol. Det finns 155 målsägande i målet, varav fem miste livet i lastbilsattacken.

Rättegången är en av de största i svensk historia. Rent juridiskt ska den inte skilja sig från andra brottmålsrättegångar, menar den juridiske experten Peter Althin. Samtidigt är brottsrubriceringen ovanlig.

– Brottspåståenden är det tyngsta som kan riktas mot någon, alltså terroristbrott. Det är många målsägande som gör att det kommer ta väldigt lång tid att gå igenom varje målsägandes anspråk och berättelse, säger rättsexperten Peter Althin.

Redan i det första förhöret efter att han greps, erkände Rakhmat Akilov sig skyldig till terroristbrott. Den första åtalspunkten rör terroristbrott och försök till terroristbrott, alternativt framkallande av fara för annan. Den andra rör framkallande av fara för annan.

– Händelseförloppet är väl dokumenterat. Det finns ett antal filmer och liknande. Det gör att man vet var olika personer har befunnit sig men gäller också att få förklarat vad de har upplevt, säger advokat Anton Strand.

Rättsexperten Peter Althin tycker att bevisläget ser "hyggligt" ut.

– Det är riktigt att Akilov har erkänt. Men det intressanta och spännande blir att höra vad han själv har att säga. Kommer han vidhålla sina erkännanden? En annan fråga är om erkännandena går att objektivt bevisa så att Akilov kan fällas, säger Peter Althin.

Rättegången har sin första dag på tisdagen. Nästkommande vecka kommer Rakhmat Akilov att förhöras första gången. Därefter följer ett flertal förhandlingsdagar då målsägande kommer höras. Domen faller före midsommar.

Mer om Terrordådet på Drottninggatan 2017

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".