Det råder fotoförbud i rätten, här är en teckning från förhandlingen av illustratör Johan Hallnäs.
Det råder fotoförbud i rätten, här är en teckning från förhandlingen av illustratör Johan Hallnäs. Foto: TT och Polisen.

Rakhmat Akilov iklädd gröna kläder på plats i rätten

Ekots reporter: Den tilltalade kom i handfängsel
2:56 min

Den misstänkte terroristen Rakhmat Akilov fördes in i säkerhetssalen och fick åtalspunkterna upplästa.

Den åtalade Rakhmat Akilov fördes in i rättssalen med handfängsel och iklädd kriminalvårdens gröna kläder. Han sneglade snabbt på åhörarna men riktade sedan blicken snett nedåt. 

Akilov har skägg och ser ut att ha magrat under häktestiden, han sitter mellan sina offentliga försvarare. 

Säkerhetssalen är uppdelad i två sektioner, där den misstänkte, advokater, åklagare och målsägandebiträden sitter i den ena delen och journalister i den bakre delen avskild med en glasvägg. 

Åklagaren beskriver gärningen som han är misstänkt för och vilka skador som attentatet orsakade. De första fem avslutas med ordet "avlidit". Akilov sträcker på sig då och då men sitter mest hukad och lyssnar med sin tolk. 

Första åtalspunkten är terroristbrott och försök till terroristbrott alternativt framkallande av fara för annan. Totalt är det 155 målsäganden i åtalet, men alla har inte kunnat identifieras i förundersökningen. 

Motivet ska ha varit att skapa fruktan och stoppa Sveriges deltagande i aktionen mot Islamiska staten.

Rakhmat Akilov motsätter sig inte åtalspunkterna, säger hans försvarsadvokat Johan Eriksson.

– Det är Rakhmat Akilov som den sjunde april har tagit lastbilen och därifrån kört den på det sätt som åklagaren påstår, säger Johan Eriksson i rätten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".