pengar och bostäder.
Nya aktörer räknar med att kunna erbjuda en lägre bolåneränta än storbankerna. Foto: Fredrik Sandberg/TT och Anders Wiklund/TT.

Rekordöverskott för bankerna

Största sedan 2002
1:19 min

Bankernas bolånemarginaler har nått nya rekordnivåer, visar en ny rapport från Finansinspektionen.

Finansinspektionen publicerar fyra gånger om året vilka bruttomarginaler bankerna har på sina kunders bolån, det vill säga hur stor skillnaden är mellan bankens kostnad för upplåningen och hur mycket banken sedan tar ut av sina kunder.

Sedan 2009 har bankerna år efter år höjt sina marginaler och kunnat tjäna allt mer pengar på hushållens ökade skuldsättning något som till stor del hänger samman med de ökade bostadspriserna.

Det kan verka konstigt att marginalerna ökat samtidigt som räntan på nya bolån gått ned, men det beror på att bankernas finansieringskostnad minskade ännu mer.

I april 2009, i spåren av Lehman Brother-krisen, var bankernas marginaler på bolånen i snitt nere på 0,22 procent. I dag har maginalerna ökat till 1,71 procent visar sammanställningen.

Det är också något högre marginaler jämfört med ett kvartal tidigare och de högsta bolånemarginalerna sedan Finaninspektionen började den här rapporteringen 2002.

Bankerna går bra. Förra året gjorde de fyra största bankerna i Sverige en samlad rörelsevinst på 106 miljarder kronor - där en stor del var intäkter från just bolånen.

Mer om Ekonomi

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".