Ung person som tittar ut genom en nödutgång.
Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT.

Migrationsverket: Regeringens förslag verkningslöst

Åldern måste ändå styrkas
1:35 min

Regeringen vill låta fler ensamkommande unga stanna i Sverige men lagförslaget är verkningslöst, konstaterar Migrationsverket.

Regeringen vill ju ändra lagen för att ge omkring 9 000 ensamkommande unga en ny chans att få stanna i Sverige. Men de flesta i den här gruppen kommer inte att kunna beviljas uppehållstillstånd, på det sätt som regeringen har tänkt sig.

Det konstaterar Migrationsverket, en av de tyngsta remissinstanserna, som nu har granskat förslaget.

- Vi ser en risk för att betydligt färre personer än man egentligen avser ska träffas av den här lagstiftningen, faktiskt kommer att göra det om man utformar den på det här sättet, säger Fredrik Beijer, rättschef på Migrationsverket.

Det var före jul som regeringspartierna presenterade en uppgörelse om ensamkommande ungdomar. Förslaget innebär att de som har drabbats av Migrationsverkets långa handläggningstider ska få en ny chans att stanna i Sverige för att gå i gymnasiet.

Det omtvistade förslaget är just nu ute på remiss och en av de första som lämnat synpunkter är Migrationsverket. Myndigheten varnar bland annat för att den nya lagstiftningen är så komplicerad att den kan påverka rättssäkerheten negativt.

Migrationsverket konstaterar också att en "övervägande del" av de ungefär 9 000 ensamkommande, som enligt regeringen berörs, faktiskt inte kommer att få stanna med hjälp av det här förslaget.

Det beror på att en person som saknar skyddsbehov, som huvudregel, ska kunna styrka sin identitet - däribland åldern - för att få uppehållstillstånd. 
 
- Men problemet i många av de här fallen är att deras identitet inte ens har gjorts sannolik, eftersom åldern inte har gjorts sannolik. Vi vet alltså inte hur gamla de här personerna är, säger Fredrik Beijer på Migrationsverket.

Om regeringen vill lätta på de nuvarande kraven, så krävs det ännu en ändring i lagen, enligt Migrationsverket. Och för Miljöpartiets migrationspolitiska talesperson Maria Ferm är det viktigt att lagen omfattar alla de ensamkommande som regeringen har tänkt sig.

- Om det är så att det krävs förtydliganden, såsom Migrationsverket har skrivit i sitt remissvar, så behöver vi så klart se till att göra de justeringar som krävs, säger hon.
 
Det är fortfarande osäkert om Socialdemokraterna och Miljöpartiet i riksdagen kommer att få igenom sitt förslag om ensamkommande. Planen är att den nya lagstiftningen ska införas den första juni.

Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna har sagt nej, och det krävs att både Vänsterpartiet och Centerpartiet stödjer förslaget. Centerpartiet kommer inte att lämna besked förrän det finns en färdig proposition att ta ställning till.

Mer om Migration

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".