Sydafrikas president Jacob Zumas.
Arkivbild. Från tidigare protester mot Sydafrikas president Jacob Zuma. Foto: Denis Farrell och Mike Hutchings AP / TT.

ANC kräver Zumas avgång

Sydafrikas regeringsparti ANC kräver president Jacob Zumas avgång, bekräftar partiets generalsekreterare Elias Sekgobelo Magashule vid en presskonferens.

– När vi återkallar vår man räknar vi med att han gör vad vi förväntar oss av honom. Men jag vet inte vad som kommer att hända. Låt oss lämna det till honom, säger Magashule.

Zuma är inte tvingad att lyda partiet. Men vägrar han att avgå, trots att ANC officiellt tagit sin hand ifrån honom, väntar sannolikt en misstroendeomröstning i parlamentet - som han lär få svårt att klara sig ur.

– Där har han nästan inget stöd kvar, säger Sveriges radios korrespondent Samuel Larsson, men när en sådan omröstningen äger rum vet vi inte, fortsätter han.

– Det här är en välbehövlig nystart för ANC, säger Anna Sundström generalsekreterare för Olof Palme International Center. Det ger ANC:s nyvalda partiordförande Cyril Ramaphosa möjlighet att genomföra de ambitioner som han har, säger hon.  

– Det här är ganska dramatiskt, men vi vet inte vad det här kommer att leda till om Jacob Zuma kommer att kunna ställas inför rätta, säger Magnus Walan senior policyrådgivare.

Zuma, som tillträdde 2009, gör sin andra presidentperiod, vilken löper fram till nästa år. Hans tid vid makten har präglats av korruptionsskandaler, och en haltande ekonomisk tillväxt och växande arbetslöshet har spätt på missnöjet med honom.

Det är ANC:s mäktiga verkställande utskott, med 107 medlemmar, som har beslutat om ett så kallat återkallande av Zuma från presidentämbetet. Beslutet fattades efter att utskottet suttit i möte över tolv timmar, långt in på natten.

Under hela dagen har medierna spekulerat om att partiet nu officiellt skulle ta sin hand från Zuma - och det var alltså vid en presskonferens klockan 13 svensk tid, uppskjuten två timmar, som partiet till slut bekräftade detta.

Men partiet har inte lyckats komma överens om exakt när man vill att Zuma ska avgå, och samtalen mellan honom och partiet kommer att fortsätta, säger Magashule. Han tillägger dock att det verkställande utskottet anser att ärendet bör behandlas "brådskande".

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".