Björn Johansson, lammuppfödare, Vikbolandet.
1 av 3
Björn Johansson, lammuppfödare, Vikbolandet. Foto: Alexandra Svedberg/SR
Björn Ljunggren, Svenska Rovdjursföreningen.
2 av 3
Björn Ljunggren, Svenska Rovdjursföreningen. Foto: Alexandra Svedberg/SR
Får på Björn Johanssons gård.
3 av 3
Får på Björn Johanssons gård. Foto: Alexandra Svedberg/SR

Vargen söker sig allt längre söderut

Sprider oro bland fårbönder
2:00 min

Den svenska vargstammen kräver allt större ytor och sprider sig längre söderut. Bara under den här inventeringssäsongen tyder spår på att minst två nya vargrevir upptäckts.

Ett revir har upptäckts i Sörmland och ett annat så långt söderut som Linköpingstrakten.

Det här sprider oro bland fårbönderna i Östergötland. 
 
– Ska de bosätta sig där nu i sitt nya revir kommer ju inte skadetillfällena att minska, säger Björn Johansson, som har en gård med får på Vikbolandet.
 
Han blev av med 13 får när en ensam varg vandrade ner i området år 2011.

– Det är ingen som ser något nöje i att ha en varg som lemlästar en hel besättning ibland, utan det är en jättepsykosocial påfrestning att leva med.

På nyårsafton spårades ett par vargar norr om Linköping vid sjön Roxen. Länsstyrelsen i Östergötland har därefter säkrat DNA och det tyder på att de bildat landets sydligaste revir. Dessutom har det under den här inventeringssäsongen också upptäckts ett nytt revir i Sörmland.

När vargen kommer allt längre söderut ökar antalet krockar med tamboskap. När en varg angripit tre eller fyra tamdjur brukar skyddsjakt beviljas. Alla bidrag som getts till rovdjursstängsel är då bortkastade menar Jens Frank, Rovdjursforskare vid Viltskadecenter, SLU.

– Ja om de ändå ska skjutas sen då är det ju ett slöseri med pengar. Länsstyrelserna har ingen långsiktig strategi att förhålla sig till.

Riksdagen har beslutat att vi ska ha en livskraftig vargstam, det vill säga minst 300 vargar i landet, enligt Naturvårdsverket. Men när vargarna som idag finns i revir, i huvudsakligen Mellansverige, inte får plats där längre söker sig ungvargarna både norr- och söderut. 
 
– Att ge bidrag till alla fårbesättningar i Götaland skulle innebära investeringar på någon miljard.

Men Björn Ljunggren som är regionansvarig i Svenska Rovdjursföreningen är glad över vargen i Östergötland.

– Jag anser att vargen, liksom alla andra arter, har en rätt att finnas till men också för att den fyller en roll i det ekologiska systemet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".