Arkivbild. Akilov rekognoscerade i området inför dådet.
Arkivbild. Akilov fotade färdväg och hinder inför dådet. Foto: TT och Polisens förundersökningen.

Akilov rekade platsen innan dådet

Åklagaren om Akilovs chattar: "Lätt hitta lastbil"
0:14 min

Åklagaren presenterade under eftermiddagen sina belägg för att Akilov ska ha undersökt Drottninggatan innan dådet och experimenterat med kemikalier.

Tre veckor före lastbilsattacken på Drottninggatan befann sig Akilov i området för att rekognoscera, enligt åklagaren. Under rättegången visas bilder som han ska ha tagit runt Drottninggatan, bland annat på Bryggargatan och Hötorget. 

Ett foto föreställer de stenlejon som fungerar som hinder på gågator och liknande platser i Stockholm. 

Vid flera tillfällen fastnar han på övervakningsfilmer i butiker. Till exempel på en övervakningskamera på H&M när han tar en bild med mobilen, en händelse där åklagaren lyckats koppla ihop bilden i övervakningskameran med en bild i hans telefon. 

Under samma period har han också chattkontakt med en person som ger honom råd hur man skapar sprängladdningar. Han köper också kemikalier som aceton och googlar på till exempel "batterisyra", "ammoniumnitrat" och "gödselaffär". Förutom sina legitima användningsområden är dessa sökningar även förknippade med att skapa sprängladdningar. 

I chattkonversationerna skriver han också att han valt ut Drottninggatan som sitt mål, eftersom att det är en gågata. Han fäller också kommentaren att den "på fredag kommer fyllas med bögar, lesbianer och annat skit".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".