Martin Schultz, Partiledare SPD
Martin Schultz, Partiledare för de tyska socialdemokraterna SPD Foto: TOBIAS SCHWARZ

Tyskland: SPD:s ledare Martin Schulz avgår

Efter inte ens ett år som partiledare
0:31 min

Tyska socialdemokraterna SPD:s, ledare Martin Schulz avgår som partiledare med omedelbar verkan.

Beskedet kommer efter att partiledningen gett sitt stöd till Andrea Nahles som efterträdare. Med gruppledaren i förbundsdagen, Andrea Nahles, kan SPD få sin första kvinnliga partiledare. Men det betyder inte att personstriderna i partiet är över.

Det har inte ens gått ett år sedan Martin Schulz svepte in som partiets frälsare. Men upprepade misstag och missbedömningar har gjort honom till en ohållbar belastning.

När Schulz förra veckan gjorde anspråk på utrikesministerposten, efter att han lovat att inte sätta sig i en regering under Angela Merkels ledning, blev det ett löftesbrott för mycket för partikamraterna.

Med Andrea Nahles får SPD en ledare med ett gediget förflutet i partiet. Hon beskrivs som pålitlig och driftig.

Men huruvida det blir Nahles som tar över partiledarposten återstår att se. Den 22 april ska partikongressen fatta beslut i frågan. Till dess tar SPD:s ordförande i Hamburg, Olaf Scholz, över posten, rapporterar tyska medier.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".