Sveriges Radios juridiska expert Peter Althin. Till höger: Drottninggatan i Stockholm efter lastbilsattacken.
Sveriges Radios juridiska expert Peter Althin. Foto: Martin Nilsson/Sveriges Radio, Tomas Oneborg/SvD/TT

Ahltin: Åklagaren vill bevisa att var terrorbrott

"Larmsamtalet visar att det är mycket allvarligt"
2:04 min

Sveriges Radios juridiska expert, Peter Althin, menar att åklagaren vill styrka upp de omständigheter som göra målet till ett terroristbrott genom att spela upp SOS-larmet i rättssalen.

I rättssalen spelas det första SOS-alarmet som kom in upp. Man hör en mycket upprörd kvinna som skriker.

"Drottningsgatan, det är en jävel som kör, han kör på folk, han är helt galen."

Peter Althin kommenterar att åklagaren valt att spela upp larmsamtalet:

– Det här larmsamtalet visar att det är en mycket allvarlig händelse.

Althin menar att åklagarens sakframställan gått ut på att försöka styra upp frågan om att det är ett terroristbrott. Han vill visa på omständigheter som gör att en domstol kan döma Akilov för terroristbrott.

– Erkännandet måste vinna stöd i de här omständigheterna som gör att han kan dömas för terroritsbrott, till exempel det objektiva rekvisitet att han genom handlingarna allvarligt har kunnat skada Sverige, avslutar Peter Althin.

Åklagaren Hans Ihrman understryker att ett terrorbrott är ett brott som riktas mot alla som finns i samhället.

– En av utmaningarna är att klarlägga att det inte bara är ett antal våldshandlingar mot enskilda individer utan att brott riktat mot samhället, säger Hans Ihrman.

Under rättegången visas också en video där Akilov svär sin lojalitetssed mot IS. Då man avlägger så kallad bayah, svär man absolut lydnad och trohet mot den det riktas mot. Akilov bär på en av filmerna en vit huvudbonad. Det är alltså ett trohetslöfte mot den som anses vara IS-ledare.

Akilovs försvarsadvokat Johan Eriksson beskriver tiden i häktet där en personal bevakat Akilov dygnet runt. Man har levererat CD-skivor, böcker, spel för att förbereda och hjälpa Akilov att klara pressen inför rättegången som är planerad att pågå i trettio rättegångsdagar.

Johan Eriksson berättar att det varit en ansträngande dag för Akilov. Bland annat var det en mycket ovan situation för honom att gå så långt.

– Han har inte gått så långt sedan den sjunde april som det är att gå från Kronobergshäktet till rättssalen, berättar Johan Eriksson.

Akilov har under hela häktningstiden varit föremål för så kallad sekundbevakning. Det innebär att han har varit bevakad genom en glasruta dygnets alla timmar när han inte varit i sin cell.

– Allt i syfte förstås att han ska klara av att lämna en redogörelse i samband med att han ska höras i målet,  så måste vi alla anstränga sig för att hjälpa honom, avslutar Johan Eriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".