HM-skylt
Foto: Henrik Montgomery/TT

HM vill vända marknadens misstro

Kritik mot både uteblivna vinster och bristande insyn
1:24 min

Aktien har rasat på börsen och oron är stor bland aktieägarna, i dag håller HM en informationsdag för aktieägarna för att söka återupprätta förtroendet.

– Hela 2017 är en besvikelse för oss, sa vd Karl-Johan Persson för två veckor sen när HM presenterade sitt bokslut.

På tre år har aktien gått ned med över 60 procent på Stockholmsbörsen. Den tidigare vinstmaskinen HM har presenterat allt svagare tillväxt med sjunkande vinstmarginaler.

Kritiken har varit hård från marknaden, både för att företaget inte levererat enligt uppsatta mål, och för att aktieägare, och analytiker inte får tillräcklig insyn i bolaget.

Hur går e-handeln, hur stor är marginalen, och hur går de nystartade kedjorna, har varit återkommande frågor. Vd Karl Johan Persson har svarat undvikande och hänvisat till dagens möte då ledningen mer i detalj ska presentera HM:s planer.

Kapitalmarknadsdagen är den första i företagets historia och ett resultat av det stora missnöjet med majoritetsägarens, familjen Perssons sätt att informera. Detta har påverkat värderingen av HM och tanken från HM:s sida att vända marknadens misstro till en förståelse för som vd:n Karl Johan Persson säger, långsiktiga investeringar.

Men flera experter har dömt ut HM:s affärsmodell. E-handel och nya konsumtionsmönster har gjort HM:s butiksexpansion omodern och på sikt olönsam. Storhetstiden är förbi, hävdar de.

Andra tror att klädjätten med sitt butiksnät, geografiska spridning och resurser till att utveckla nya koncept och förbättrad e-handel kommer att repa sig.

Mycket står på spel både för ledning och aktieägare. Bolagets värde kommer att bestämmas av hur ledningen lyckas övertyga skeptiska analytiker, som vill veta detaljer som HM troligen inte vill lämna ut.

Hur det går kommer i sin tur att påverka avkastningen i pensionsfonder och värdet på tusentals småsparares besparingar och, inte minst, familjen Perssons egen förmögenhet.

Mer om Ekonomi

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".