häkte
Arkivbild. Foto: Gunnar Lundmark/TT.

Fler sätts i häkte i väntan på utvisning

"Problematiskt att man inte kan ge dem det de egentligen har rätt till"
0:55 min

Allt fler personer som sitter i Migrationsverkets förvar i väntan på utvisning skickas över till Kriminalvården. Där blir många inlåsta i en häktescell, med mycket liten rörelsefrihet, trots att de egentligen inte är häktade.

Jennie Lenander har hjälpt en ung afghan som placerades på häktet i Helsingborg.

– Ett litet, litet rum, som han fick sitta själv i, i 22 timmar per dygn, där han fick göra allting, sköta sin toalett, äta. Allt, säger hon. Han satt där i två månader innan han släpptes ut. 

I Migrationsverkets förvar sitter personer inlåsta som väntar på avvisning eller utvisning, men en förvarstagen kan flyttas över till Kriminalvården om den anses utgöra en fara för andra på förvaret. Och det sker allt oftare.

Under förra året placerade Migrationsverket 169 förvarstagna hos Kriminalvården av säkerhetsskäl. Det är en ökning med ungefär 15 procent jämfört med året innan.

Torbjörn Nyberg, chef för förvarsverksamheten på Migrationsverket, förklarar ökningen med att när det totala antalet förvarstagna ökat, som det gjorde förra året, så är det inte så konstigt att fler förvarstagna också skickas över till Kriminalvården.

– Vi märker väl inom förvarsverksamheten att de som tas i förvar till större del än tidigare har mycket allvarligare problematik, i form av drog- och våldsproblematik.

Kriminalvården har en avdelning som är särskilt anpassad för förvarstagna, och där man har större rörelsefrihet och tillgång till internet. Men de 24 platserna platserna där räcker inte.

Det gör att många hamnar i vanliga häktesceller, där de kan få sitta inlåsta upp till 23 timmar om dygnet, ibland i många månader eller till och med år, trots att de inte är häktade. Att de har det så här har kritiserats av bland annat Justitieombudsmannen.

– Det är ju inte bra. Det är problematiskt att man inte kan ge dem det de egentligen har rätt till, säger Svante Engelbrektsson, enhetschef på Kriminalvården.

Och vad föreslår ni för att förbättra deras situation?

– Vi har som sagt en avdelning på en av våra anstalter som vi har särskilt anpassad för förvarstagna. Om vi hade rätt resurser så skulle vi troligen kunna ha det på fler platser, säger Svante Engelbrektsson, chef för anstalts- och häktesavdelningen på Kriminalvården.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".