USA:s nationelle underrättelsechef Dan Coats
USA:s nationelle underrättelsechef Dan Coats. Foto: Andrew Harnik/TT.

Underrättelsechef: Valet i USA ett mål för ryska påverkansoperationer

"Råder ingen tvekan om att Ryssland anser att de lyckats så här långt"
1:47 min

Ryssland kommer att försöka påverka mellanårsvalet i USA senare i år, det sa flera chefer för USA:s underrättelse- och säkerhetstjänster i en utfrågning i senaten.

Enligt USA:s nationelle underrättelsechef Dan Coats kommer Ryssland fortsätta använda bland annat propaganda och sociala medier för att försöka skapa politiska och sociala sprickor i det amerikanska samhället.

– Det råder ingen tvekan om att Ryssland anser att de lyckats så här långt, och att mellanårsvalet är ett mål för påverkansoperationer, sa Coats utfrågningen i senatsutskottet igår.

Sedan flera säkerhets- och underrättelsetjänster funnit bevis för att Ryssland på olika sätt påverkade presidentvalet för mer än ett år sedan har diskussionen om hur USA ska skydda sig mot framtida operationer stått högt upp på agendan i USA.

Trots det har president Trump flera gånger varit skeptisk till anklagelserna mot Ryssland, vilket flera senatorer visade oro över under utfrågningen.

Den oberoende senatorn från Maine, Angus King, uppmanade cheferna för underrättelse- och säkerhetstjänsterna att övertyga presidenten.

– Vi kan inte bemöta det här hotet med full styrka om presidenten förnekar att det finns, sa han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".