En skiss inifrån rättssalen dag ett och arkivbild från Drottninggatan.
En skiss inifrån rättssalen dag ett och arkivbild från Drottninggatan. Foto: Johan Hallnäs/TT och TT.

Terrorrättegången: Attentatet i fokus andra dagen

I dag går rättegången om terrordådet på Drottninggatan in på sin andra dag. Första dagen ägnades åt Rakhmat Akilovs radikalisering och förberedelser - nu ska åklagarna redogöra för själva attentatsdagen.

Han åtalas för att ha dödat fem och skadat eller försökt skada hundratalet människor. När rättegången om lastbilsattacken på Drottninggatan inleddes i går medgav Akilov via sin advokat Johan Eriksson terroristbrott, försök till terroristbrott och framkallande av fara för annan.

Däremot medgav Akilov inte försök till mord på alla de omkring hundra personer som åklagaren betraktar som offer för dådet på Drottninggatan.

Den 39-årige uzbeken fördes in med handfängsel i säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt. Trots att filmer från dådet spelades upp syntes inga tecken på att Akilov var berörd.

I dag fortsätter åklagarna sin sakframställan, det vill säga hur de menar att Akilov har planerat och utfört terrordådet. Turen har nu kommit till att beskriva händelseförloppet vid själva attacken.

Många väntar på att få höra Rakhmat Akilov tala i rätten, men det sker först nästa vecka.

Rättegången pågår preliminärt till den 9 maj.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".