En svensk delegation med fem man ingår i NNSC som övervakar att vapenstilleståndsavtalet med Nordkorea efterföljs vid DMZ, demilitariserade zonen
Arkivbild. En svensk delegation med fem man ingår i NNSC som övervakar att vapenstilleståndsavtalet med Nordkorea efterföljs vid DMZ, demilitariserade zonen Foto: Yvonne Åsell/TT

Lugnare på gränsen mellan Nord- och Sydkorea

"Högtalarsändningar från både nord och syd har minskat"
2:05 min

Den senaste månadens diplomatiska närmanden mellan Nord- och Sydkorea märks även vid 38:e breddgraden - som brukar beskrivas som världens mest militariserade gräns.

Det säger konteramiral Anders Grenstad, chef för de svenska officerare vid gränsen som har till uppgift  att se till att vapenvilan mellan de två koreanska staterna inte bryts.  Läget vid gränsen är lugnare än på mycket länge, säger han till ekot utsände Anders Ask.

– Det vi märker av just nu är att den här typen av högtalarsändningar med olika typer av budskap från både nord och syd har minskat. Det sker fortfarande men inte i samma utsträcknings om tidigare, säger Anders Grenstad.

Brukar ni märka av när det sker förändringar på det politiska planet?

– Det spiller direkt över på soldaterna på bägge sidor och då blir det spänt - och när är det spänt och folk är oroliga - så sker misstag. Och det är de här misstagen som oroar oss om de sker. Just nu är det lugnare än på länge, säger han.

De fem svenska officerare som finns vid gränsen tillhör NNSC - alltså den kommission som sedan 1953 övervakar vapenstilleståndet och på andra sätt ska hjälpa till för att minska risken för militära incidenter och direkta strider - tekniskt sett befinner sig ju de koreanska staterna fortfarande i krig med varandra.

Anders Grenstad anser att omvärlden har för stora förväntningar om den tror att den senaste tidens diplomatiska närmanden mellan länderna snabbt ska leda till några större förändringar vid gränsen.

– Ja, det tror jag. Det här har ju pågått sedan Koreakriget, i 64 år, och det har varit samtal mellan nord och syd förr. Efter två år då man inte har pratat med varandra så är det bra att man pratar med varandra, sedan får vi på sikt vad det leder till. Men ingenting har förändrats egentligen, mer än att det finns en dialogchans. Vi får inte glömma bort att det sker politiskt, det finns fortfarande ingen militär kontakt mellan Syd- och Nordkorea, berättar Anders Grenstad.

Kan du i nuläget se något slutdatum för den svenska insatsen vid gränsen?

– Jag tror att när man började den här insatsen 1 augusti 1953 så trodde man ett år eller två, det har gått 64 år, det som sker nu har vi sett förr, det enda som skett är att nu har Nordkorea utvecklat kärnvapen så att just nu finns inga slutdatum i närtid. Men saker och ting kan ske snabbt också. Det är rent politiskt vad man beslutar sig för och vad Nordkorea accepterar, anser Grenstad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".