Hög med flera svenska lokaltidningar.
Lokaljournalistiken ska stärkas med det nya presstödet. Bild: Sveriges Radio. Foto: Hasse Holmberg/TT.

Lokaljournalistiken stärks med ökat presstöd

"Det här är ett stort steg i rätt riktning"
1:44 min

Presstödet ska höjas för att stärka den lokala journalistiken. Områden som saknar bevakning ska kunna få del av den nya satsningen som färdigutbyggd är på drygt 100 miljoner kronor, en ökning av nuvarande stöd med 20 procent.

Alla partier utom Sverigedemokraterna ställer sig bakom förslaget, som regeringen lägger fram för riksdagen i vår.

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke:
 
– Nu har vi en bred överenskommelse med sju av riksdagens partier om ett mediestöd som har fokus på att skapa förutsättningar för lokal journalistik där det idag saknas bevakning.

Det är den omvälvande förändringen som har skett på mediemarknaden som ligger bakom förslaget.

Stödet är teknikneutralt, vilket innebär att det kan gå till papperstidningar, webb-sidor, radio eller tv säger Alice Bah Kuhnke.

En lokal granskande och oberoende journalistik anses viktig ur demokratisynpunkt. Stödet ges efter prövning av presstödsnämnden som byter namn till mediestödsnämnden.

Utveckling och förnyelse av produkter ska också kunna få stöd. Förslaget läggs till riksdagen i vår och stödet ska börja gälla den första janauri nästa år.

Fullt utbyggt 2020 uppgår ökningen till 110 miljoner kronor, en ökning av presstödet med 20 procent. Det totala prestödet blir då 677 miljoner kronor enligt Alice Bah Kuhnke.
 
De sju partierna bakom förslaget har också enats om att det vanliga presstödet för papperstidningar ska finnas kvar. Det stödet höjs med 10 procent.

Distributionsstödet för tidningar föreslås öka med 50 procent.
Den nya satsningen liksom löftet om fortsatt stöd för pappaerstidningar ska ses mot bakgrund av den kraftiga kritik som tidningsägarna riktat mot konkurrens på webben av Public Serivice, SR och SVT.

Frågan är om den här satsningen räcker?

Alice Bah Kuhnke igen:

– Det vi nu gör är att vi kraftigt förstärker förutsättningar för den lokala journalistiken. Det kommer att behövas mycket mer, men det här är ett steg, ett stort steg i rätt riktning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".