– Ingen organisation är för stor, inte ens FN för att inte Storbritannien ska stoppa bidrag om de inte går att lita på, sa biståndsminister Penny Mordaunt under det pågående toppmötet om våld mot barn i Stockholm.
1 av 2
– Ingen organisation är för stor, inte ens FN för att inte Storbritannien ska stoppa bidrag om de inte går att lita på, sa biståndsminister Penny Mordaunt under det pågående toppmötet om våld mot barn i Stockholm. Foto: Jessica Gow, Regeringskansliet
Susanne Mikhail Eldhagen chef för humanitärt bistånd på SIDA välkomnar förslaget om en internationell varningslista
2 av 2
Susanne Mikhail Eldhagen chef för humanitärt bistånd på SIDA välkomnar förslaget om en internationell varningslista. Foto: Johan Bergendorff / SR

Sida stoppar bistånd efter Oxfam-skandal

SIDA stoppar utbetalningar till Oxfam efter sexköpsskandal
1:42 min

Efter sexköpsskandalen på Oxfam kräver nu brittiska regeringen att alla hjälporganisationer redovisar hur de stoppar sexövergrepp av sin personal för att få fortsatt stöd. Sida välkomnar idén och stoppar även de Oxfambistånd.

Nu sparkar också Läkare utan gränser 19 medarbetare efter anklagelser om sexövergrepp och trakasserier.

 – Ingen organisation är för stor, inte ens FN för att inte Storbritannien ska stoppa bidrag om de inte går att lita på, sa biståndsminister Penny Mordaunt under det pågående toppmötet om våld mot barn i Stockholm där den brittiska regeringen också lovade motsvarande 55 miljoner kronor för att stoppa barnmisshandel.

Ett internationellt register över alla hjälparbetare övervägs för att stoppa att anställa som blivit påkomna med sexbrott bara avskedas och sedan snabbt får nya toppjobb hos andra organisationer, fortsatte den brittiske biståndsministern.

Bakgrunden är att Oxfams landchef i Haiti avskedades 2011 för att ha köpt sex, men att orsaken tystades ned av den internationella hjälporganisationen. Enligt nyhetsbyrån Irin så har den före detta Oxfamchefen sparkats från flera andra hjälporganisationer för liknande beteende tidigare.

Den svenska hjälparbetaren Amira Malik Miller som sett hur chefen agerat i Liberia varnade sin arbetsgivare Sida 2008, men ändå valde biståndsmyndigheten att ge motsvarande sex miljoner kronor till Tchad under Oxfamschefens ledning enligt Irin.

Hjälporganisationen Läkare utan gränser (MSF) har sparkat 19 medarbetare efter anklagelser om sexövergrepp och trakasserier. Det säger den Parisbaserade organisationen efter skandalen kring brittiska biståndsorganisationen Oxfam.

Förra året kom totalt 146 anmälningar in, av vilka 40 rörde anklagelser om sexuella övergrepp eller trakasserier. MSF agerade i 24 fall, vilket ledde till att 19 medarbetare avskedades, medan andra anställda blev föremål för olika disciplinåtgärder.

Susanne Mikhail Eldhagen chef för humanitärt bistånd på Sida välkomnar förslaget om en internationell varningslista över olämpliga hjälparbetare och Sida utreder nu vad som hände 2008. Tills vidare stoppas svenskt bistånd till Oxfam som berör 250 000 personer i Irak, Centralafrikanska republiken och Demokratiska republiken Kongo.
 
– En kvarts miljon människor kommer att påverkas av det beslut jag nu tar att inte betala ut för Oxfam, säger Susanne Mikhail Eldhagen chef för humanitärt bistånd på Sida.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".